НОВИНИ

Правителството на Бабиш оцеля при вота на недоверие

Правителството на чешкия премиер Андрей Бабиш оцеля при вота на недоверие, който се гласува днес. Бабиш е обвинен в злоупотреба със средства от Еврофондове и прехвърляне на активи на членове на семейството си.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:12, 23.11.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

9 гласа - толкова не стигнаха на опозицията, за да свали кабинета "Бабиш". Срещу правителстовто гласуваха 92 депутати при необходими 101 гласа в двестаместния чешки парламент. Днешното заседание протече бурно и емоционално.

Петр Фиала, лидер на опозиционната Гражданска Демократическа партия: Абсурдно е Чехия да бъде управлявана от човек, с толкова много проблеми. Неприемливо е този човек да може да влияе на правоприлагащите органи, които го разследват. Неразбираемо е как за коалиционните партньори това е без значение.
;

Бабиш е обвинен в злоупотреба със средства от еврофондове и прехвърляне на активи на членове на семейството си. Напрежението в Чехия ескалира след като синът на премиера - Андрей Бабиш-младши, заяви пред журналисти, че против волята си е закаран в Крим, за да не може да участва в разследването срещу баща си. Бабиш-старши контрира, че синът му е психично болен. А на заседанието днес отрече всички обвинения.

Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия: Правителството ни е успешно! А единствената точка в днешната сесия е програмата "Анти-Бабиш". Разбирам, че има необходимост това успешно правителство да бъде унищожено.

През изминалата седмица в Чехия се проведоха няколко мащабни антиправителствени протеста. Кабинетът, воден от партията на премиера - АНО, оцелея благодарение на малкия ѝ колаиционен пратньор - Чешката социалдемократическа партия, която гласува "въздържал се".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания настоява бъдещето на Гибралтар да бъде уредено чрез  преки преговори
Испания настоява бъдещето на Гибралтар да бъде уредено чрез преки преговори
Орбан защити Груевски с аргументи за държавната граница
Орбан защити Груевски с аргументи за държавната граница