НОВИНИ

Цвета Караянчева се срещна с представители на българската общност в Грузия

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е на официално посещение в Грузия, заедно с българска парламентарна делегация. Тази вечер тя се срещна с представители на българската общност в страната. Утре предстоят срещи с президента и председателя на парламента на Грузия. В същото време в Тбилиси се провежда протест срещу кабинета в страната.

Надежда Василева
от Надежда Василева оператор: Лъчезар Ораков
20:25, 10.06.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Тбилиси. Древен град, разположен на важен кръстопът - между Европа и Азия. Икономически най-развитият в Грузия. Той осигурява половината Брутен вътрешен продукт на страната.

Българската делегация пристигна в Тбилиси в момент, в който пред сградата на парламента се провеждаше поредният антиправителствен протест. А един от основните булеварди в града в непосредствена близост до хотела на депутатите остана блокиран. Протестът обърка трафика в града, но не попречи на придвижването на делегацията за срещата с българската общност.

Грузинци играха днес български народни танци. От миналата година към посолството работи българско училище. Наричат го по-скоро читалище, в което децата с български корени учат езика, традициите и културата на страната ни. Дипломатическите отношения между България и Грузия са установени преди 26 години, но имат дълга предистория. Част от нея е основаването на Бачковския манастир през 1083 година от грузинските братя Бакуриани, както и участието на грузински военни в Руско-турската война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Програмата на БНТ за Световното първенство по футбол в Русия
Програмата на БНТ за Световното първенство по футбол в Русия
​Ирак екстрадира убиец в Германия
​Ирак екстрадира убиец в Германия