НОВИНИ

Турски медии: "Светът предупреди Барзани, но той не чу"

Състоялият се вчера референдум за независимост на автономната област Иракски Кюрдистан е водеща тема на турския печат днес. В информация, озаглавена "Светът предупреди Барзани, но той не чу" в. "Анаюрт" пише на първата си страница, че президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани не пожела да чуе предупрежденията за отмяна на референдума на целия свят, с изключение на Израел.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:45, 26.09.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света
турски медии светът предупреди барзани

Правителството в Багдад, ООН, САЩ, съседните страни, сред които Турция, Иран и Саудитска Арабия, се обявиха срещу провеждането на плебисцита, като многократно предупредиха Барзани да не организира референдума. Той обаче отказа да чуе, че светът смята референдума за противоконституционен, констатира "Анаюрт".

В. "Акшам" съобщава, че според първоначалните резултати 93,12 на сто от жителите на Иракски Кюрдистан са гласували с "да" на референдума, а 6,88 процента са гласували с "не". Появиха се информации, че в някои райони са били раздавани бюлетини, подпечатани с печат "да", както и че в лагери на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак също са били открити избирателни секции.

"Хабертюрк" пише, че Барзани, който е гласувал в град Селахаддин, не е направил изявление, след като е дал гласа си. По данни на изданието избирателната активност е била 72 процента.

"Хюриет" цитира последните данни на избирателната комисия в Ербил, според които избирателната активност на референдума е била 78 процента.

Изданието пише, че арабите и тюркмените са бойкотирали референдума, като са отказали да гласуват.

"Една нощ може изведнъж да нахлуем" ("Акшам"), "Много сериозно предупреждение от Ердоган" ("Хюриет"). Това са заглавията на двете издания, поместени на първите им страници, в които президентът Реджеп Тайип Ердоган е цитиран да казва, че "ако е необходимо Турция ще предприеме операция срещу регионалното правителство на Иракски Кюрдистан". В предупреждението си за евентуална военна операция Ердоган напомни за офанзивата "Ефратски щит", извършена в Северна Сирия.

Ердоган заяви още, че Турция ще затвори сухопътната си граница със Северен Ирак и заплаши да спре износа на петрол от района през Турция.

Турските вестници пишат, че Ердоган е разговарял вчера по телефона с руския президент Владимир Путин, с когото са обсъдили референдума в Иракски Кюрдистан и още редица въпроси. Очаква се двамата да се срещнат в четвъртък в Анкара.

В. "Хюриет" информира, че военни от иракската армия ще се присъединят към военните учения, които Турция извършва по границата със Северен Ирак.

"Името на проекта е 'Втори Израел'". Това е заглавието на статия на анализатора от в. "Акшам" Мурат Келкитлиоглу, който изтъква, че след предприетите стъпки на Барзани в рамките на играта му за формиране на държава, в региона вече нищо няма да остане по старому.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия предприема мерки за защита на военните патрули по улиците
Белгия предприема мерки за защита на военните патрули по улиците
Сръбски медии на бунт срещу информационното затъмнение
Сръбски медии на бунт срещу информационното затъмнение