НОВИНИ

Турските военни завзеха властта в страната (ВИДЕО ИЗЯВЛЕНИЕ)

“Властта в страната е изцяло поета“, се казва в изявление на военните, прочетено по телевизия NTV. Завладени са сградите на всички държавни институции, спряно е излъчването на държавната телевизия. До второ нареждане е обявен полицейски час. В Истанбул и Анкара стрелбите продължават. От военното летище продължават да излизат самолети и хеликоптери, съобщи за БНТ журналистът Хатидже Аглач.

турските военни завзеха властта страната видео изявление
bnt avatar logo
от БНТ
01:00, 16.07.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Военните заявяват, че поемат властта, за да защитят демократичния ред и правата на човека и че всички международни ангажименти на страната остават в сила.

„Въведено е военно положение и вечерен час до второ нареждане“, се казва в изявлението.

Групата военни се наричат „Съвет за мир в родината“.

Военните са спрели движението по мостовете през Босфора в Истанбул. Танкове са блокирали достъпа да летище „Ататюрк“ в Истанбул. Всички полети от и до летището са отменени.

В столицата Анкара е била чута продължителна стрелба, съобщава телевизионният канал Press TV. Над града прелитат военни самолети и хеликоптери. На турската военна база “Инджирлик“ са преустановени всички операции, а на територията й е обявена терористична заплаха.

CNN-Turk съобщи, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е на сигурно място. По-късно той се появи по телевизията и обяви, че продължава да е на власт, като призова хората да излязат на улиците и да защитят „турската демокрация“.

Изявлението на групата военни бе качено в YouTube. Вижте го:

;

Хронология на случващото се в Турция, прочетете ТУК

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Танкове пред българското посолство в Анкара
Танкове пред българското посолство в Анкара
Извънредно съобщение на МВнР за ситуацията в Турция
Извънредно съобщение на МВнР за ситуацията в Турция