НОВИНИ

Турция е решила да намали вноската си в бюджета на Съвета на Европа

На съвместна пресконференция във френския град с Кемал Кълъчдароглу, лидера на основната опозиционна сила в Турция, Народнорепубликанската партия, Ягланд съобщи, че е получил съответно писмо от турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:58, 08.11.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света
турция решила намали вноската бюджета съвета европа

Турция е уведомила СЕ, че ще спре да бъде "голям вносител" в бюджета на паневропейската правозащитна организация и отново ще стане "обикновен вносител". Тя не е уточнила кога ще направи това. Турция не е дала индикации какви са мотивите за нейното решение, отбеляза Ягланд.

Турция е една от шестте държави "големи вносители" в бюджета на ЕС, наред с Русия, Германия, Франция, Великобритания и Италия. През юни Русия обяви, че спира финансирането на организацията в знак на протест срещу критиките, която тя отправя срещу нея, припомня Франс прес. Статут на голям вносител означава съответната страна да покрива 10 процента от бюджета на ЕС (около 33 милиона евро). В замяна тя получава право на повече служители в организацията.

Дупката, която ще се отвори заради решенията на Русия и Турция, ще трябва да бъде компенсирана от останалите 45 страни членки, което ще предизвика напрежение в СЕ, отбелязва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора оставка за седмица в британското правителство
Втора оставка за седмица в британското правителство
Григор Димитров: Винаги съм искал да играя на финалния турнир в Лондон
Григор Димитров: Винаги съм искал да играя на финалния турнир в Лондон