НОВИНИ

Турция и Русия засилват военното партньорство - ще има ли пренареждане в НАТО?

Турция предупреди за негативни последици в НАТО, ако бъде изключена от програмата за изтребителите F-35. Пренарежда ли се геополитическата карта и разпределението на военните и политически влияния - темата в Сутрешния блок коментираха Тодор Тагарев – бивш служебен министър на отбраната и Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 22.07.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

По въпроса дали засилването на военното сътрудничество между Русия и Турция е заплаха за НАТО, експертите коментираха, че и балканската ни съседка, и Русия имат проблем със САЩ и сътрудничеството им дава допълнителен ресурс.

Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната: Често има известни триения между съюзници, особено през последните години, но в крайна сметка НАТО съществува над 70 години и има изградени механизми. Мисля, че ще бъде намерен начин да бъдат изгладени такива противоречия.
Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения: През последните години има едно мъртво вълнение в НАТО и това, което се случва е негов израз. Виждаме преосмисляне на отношенията между Европа и САЩ, от друга страна е Турция, която се опитва да експлоатира своето стратегическо положение и да се формулира като глобален лидер. Тепърва ще наблюдаваме доста динамични процеси.

Относно ситуацията с Иран и задържането на танкери, експертите коментираха, че никой не търси ескалация на напрежението и трябва да бъде намерено дипломатическо решение на проблема. Основно с това е ангажирана Германия, но има известен дисонанс в позициите на Лондон и Берлин.

Експертите коментираха и избора на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.

Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения: Ще видим как Урсула фон дер Лайен, която има профил на секторен, национален немски политик, ще се трансформира в общоевропейски многопрофилен такъв. Тя до голяма степен ще следва както позициите на немските интереси, така и на ЕНП, така че в тези параметри може да се търсят нейните действия.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тео Ушев с майсторски клас на Международния филмов фестивал в Бургас
Тео Ушев с майсторски клас на Международния филмов фестивал в Бургас
Четирима туристи загинаха при проливен дъжд в Китай
Четирима туристи загинаха при проливен дъжд в Китай