Турция може да започне операция в Сирия без САЩ

Турция е решена да пристъпи към реализацията на собствения план за операция на изток от река Ефрат в Сирия, ако през следващите няколко седмици не успее да се договори със САЩ за контрола на турската армия над тези райони, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

от БГНЕС
21:34, 31.08.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света
турция операция сирия без сащ

По-рано Анкара и Вашингтон се договориха за създаване на координационен център за съвместните операции и планираха зона за сигурност в северна Сирия, източно от река Ефрат. Официален Дамаск се обяви категорично против споразумението, а сирийското правителство заяви, че той нарушава международното право и е посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Сирия.

„Ако в течение на няколко седмици нашите военни не контролират територията източно от Ефрат, то ние ще реализираме свой план за операцията. Не ни остана много време и търпение. Нека никой не се опитва да ни измами, като използва ИДИЛ за извинение. Фактът, че терористична организация /Сирийските сили за самозащита – б.р/, която ние почти сме унищожили, се укри зад гърба на нашия съюзник САЩ, поставя пред нас друг проблем“, заяви Ердоган на церемония по дипломиране във Военния университет в Истанбул.

Той допълни, че Турция няма намерение да се отказва нито от членството си в НАТО, нито от своите съюзници.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пореден мащабен протест в Хонконг
Пореден мащабен протест в Хонконг
11-годишен постави национален рекорд за нареждане на Рубик куб
11-годишен постави национален рекорд за нареждане на Рубик куб