НОВИНИ

Турция си взе от Гърция хеликоптера, с който избягаха 8 метежници

Гърция да екстрадира осемте метежници, които пристигнаха в страната с хеликоптер и поискаха политическо убежище. За това е настоял Ердоган в телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас. С подробности включваме по телефона кореспондентът на БНР Катя Пеева.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
09:08, 17.07.2016 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Късно тази нощ имаше разговор между премиера Ципрас и президента Ердоган. Анкара благодари на Атина за подкрепата на демократично избраната власт, но същевременно настоя незабавно 8-те военни да бъдат екстрадирани в Турция. Гръцкото правителство се опитва да бъде неутрално по този казус, защото всичко е в ръцете на правосъдието.

8-те военни се намират в полицията в Александруполис. Те подадоха искане за политическо убежище, цял екип адвокати се занимава с тяхното искане и много прецизно ще разгледат казуса. Метежниците твърдят, че турската полиция ги е обстрелвала и те са избягали с хеликоптера.

В понеделник ще се явят пред прокуратурата и ще бъдат обвинени за нелегално влизане в страната. Същият ден ще започне да се разглежда и искането им за политическо убежище. Според някои адвокати може и да получат убежище, защото срещу тях няма наказателно производство на турски съд. Предполага се, че около месец ще продължи тази процедура. Гърция ще спази Женевската конвенция, което означава два-три пъти разглеждане на искането.

Същевременно на летището в Александруполис пристигна турски военен хеликоптер с два екипажа, като единият върна хеликоптера обратно.

Вижте още в прякото включване на Катя Пеева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москва отдава приоритет на енергийната сигурност
Москва отдава приоритет на енергийната сигурност
Политологът Ана Кръстева: Живеем в ситуация на нов тип война
Политологът Ана Кръстева: Живеем в ситуация на нов тип война