НОВИНИ

По-силен ли е Ердоган? Коментар на политолога Даниел Смилов

Дали Ердоган се възползва от ситуацията, за да се освободи от хора, неудобни за властта, защо се разделя с ключови свои съратници - коментар на политолога Даниел Смилов в студиото на "По света и у нас".

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
08:41, 17.07.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Даниел Смилов заяви, че мечтата на Ердоган е нова политическа конституция. Той иска да замени кемалистката конституция, която е по-светска, с нов документ.

Има индикации, че започват репресии срещу участниците - уволнение на съдии. По думите на Смилов Ердоган се възползва от ситуацията, за да се освободи от хора, които са неудобни за неговата власт.

Ако има истина, че събитията са инспирирани от съперника на Ердоган Фетулах Гюлен, то това означава, че съществува конфликт между две различни интерпретации вътре в самото ислямистко движение.

Даниел Смилов, политолог: Не сме изправени пред такъв класически конфликт за Турция между секуларизъм и ислямизъм, а по-скоро конфликт между две различни интерпретации вътре в самото ислямиско движение. Тук нюансите са интересни. Може би експерти трябва да се изкажат по-подробно какви са разликите между Ердогановата версия на ислямизма и тази на Гюлен. Това, само по себе си, е спорен въпрос и за в бъдеще трябва да се фокусираме и върху него.

За опитите на Ердоган да превърне Турция в президентска република чуйте още от коментара на политолога във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Николов: Властите в Турция, може би са знаели предварително за преврата
Симеон Николов: Властите в Турция, може би са знаели предварително за преврата
Земетресение с магнитуд 5,0 в района наТокио
Земетресение с магнитуд 5,0 в района наТокио