Тютюнопроизводители от Хасковско излязоха на протест

Недоволството на стопаните от село Текето е заради неизплатени суми от страна на гръцка фирма, която изкупила тютюна им. По техните думи компанията дължи близо 2 милиона и 400 хиляди лева на български производители. Хората искат реакция от държавата и се заканиха на нови протести, но пред парламента.

от БНТ
14:40, 06.12.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
тютюнопроизводители хасковско излязоха протест

Повече от 1000 семейства са продали тютюна си на гръцка фирма миналата година, но не са получили парите си. Според тях по закон изплащането трябва да се случи в срок от 30 дни, който отдавна е изтекъл.

БНТ: И сега тези пари като ги няма как се издържате?
Здравко Соколов, тютюнопроизводител: Ами помагаме си - приятели, близки. Чакаме цяла година. Все сме с надеждата днеска ще ги платят, утре ще ги платят.

Според протестиращите фирмата, която изкупила тютюна изпаднала в несъстоятелност. Тютюнопроизводителите водели поредица разговори с представители на земеделското министерство и със самия собственик на компанията. От фирмата им казали, че водят съдебни дела и едва след това ще стане ясно ще има ли пари за стопаните.

Асен Кючюков, председател на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите: Тук държавата трябва да се намеси в лицето на Правителството и този проблем, тъй като фирмата е външна. Фирмата за да изкупува тютюн има издаден лиценз. След като има издаден лиценз, би трябвало държавата да се намеси.

Към момента се търсят различни варианти хората да получат парите си. Те ще бъдат обсъждани на предстоящия консултативен съвет към земеделското министерство. Стопаните бяха категорични, че ако държавата не се намеси предстоят още протести.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мартеницата влезе в списъка на нематериалното културно наследство
Мартеницата влезе в списъка на нематериалното културно наследство
НС прие доклада на Националното бюро за контрол на СРС-та за 2016 г.
НС прие доклада на Националното бюро за контрол на СРС-та за 2016 г.