Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Учени направиха 3D възстановка на жена от най-старата цивилизация в Перу

Учени направиха 3D възстановка на лице на жена с благородническо потекло, живяла преди повече от пет хиляди години в град в днешно Перу. Археолозите продължават да изследват свидетелства за древна цивилизация, открити в северната част на страната през 2016 г.

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 12.10.2017
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Така е изглеждала благородничка, живяла в древно селище на 22 километра от свещения град Карал - мегаполис отпреди пет хиляди години с богата култура и монументална архитектура. Мумифицираното ѝ тяло бе открито при археологически разкопки в северената част на Перу миналата година, а учените успяха да възстановят лицето ѝ

Член на екипа, работил по 3D възстановката: Имахме около два месеца, за да възстановим лицето. Черепът разкрива много за чертите, но трябваше да изследваме и хората от региона. Най-голямото предизвикателство бе именно черепът. Не можем да направим възстановка, без да сме проучили историята, без да сме говорили със специалистите, които се занимават с цивилизацията в Карал. Това много ни помогна в тази важна и уникална задача - да покажем как е изглеждало лицето на древната жена.

Възрастта на жената вероятно е била между 40 и 50 години. До нея са били открити съдове с издълбани фигури на птици и маймуни, бижута и други предмети, свидетелстващи за по-високия ѝ социален статус. Долината на Карал е включена в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илхан Кючюк: Ще настояваме за Западните Балкани и кохезионната политика
Илхан Кючюк: Ще настояваме за Западните Балкани и кохезионната политика
Прокуратурата все още не е сезирана по казуса Александър Николов
Прокуратурата все още не е сезирана по казуса "Александър Николов"