НОВИНИ

Украйна ограничи влизането на руски граждани от мъжки пол на територията си

Граничната служба на Украйна забрани влизането в страната на мъже с руско гражданство на възраст от 16 до 60 години. От Киев обмислят и други действия в отговор на задържането в неделя на три военни украински кораба. Заради военното положение, въведено в Украйна, са отменени изборите в 10 области на страната.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:09, 30.11.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Влизането на чужденци в Украйна логично беше ограничено от военното положение. Мярката за руските граждани обаче, особено за мъже, се превърна в забрана.

Петро Цигикал, началник на Държавна служба "Гранична охрана": Забранено е влизането на руски граждани - мъже на възраст между 16 и 60 години. При определени ситуации, например погребение на роднини, ще бъде разрешено влизането на руски граждани.

Пояснение за мярката направи президентът Порошенко.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Тази мярка възпрепятства формирането на частни армии от Руската федерация и им пречи да изпълнят операции, които те искат да осъществят от 2014 година.

Украйна обмисля дали да отговори с "реципрочни действия", след като Русия откри огън по три украински военни кораба и ги задържа миналата седмица, каза днес представител на Службата за сигурност на Украйна. Лаконичният коментар от Москва гласи, че да се отговаря огледално на всички действия на Киев е "нецелесъобразно". Европейската комисия съобщи, че отпуска на Украйна помощ от още половин милиард евро. Общата сума, осигурена от Евросъюза за Киев от 2014 г. насам, вече достига 3 млрд. и 300 милиона евро - най-значимата подкрепа, оказвана на държава извън Общността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запалиха светлините на елхата в Пловдив
Запалиха светлините на елхата в Пловдив
Турски поток ще мине през България
"Турски поток" ще мине през България