НОВИНИ

"Улица на храните" в Копенхаген представя ястия от цял свят

Китай, Индия, Мексико, Корея, Испания, Италия и още десетки страни се събират на една "улица" в Копенхаген със своите традиционни ястия и деликатеси. Създадената само преди две години "Улица на храните" в датската столица вече се е разраснала повече от това да бъде просто място, където да се опитат различни ястия от цял свят. Днес някогашните бивши складове се радват на нов живот, изпълнен с дух, култура и кауза.

bnt avatar logo
от БТА
10:40, 26.11.2016
Чете се за: 01:15 мин.
Още
Улица на храните в Копенхаген представя ястия от цял свят

Идеята за "Copenhagen Street Food" е на предприемачите Джаспър Молер и Дан Хъстед, които преобразяват стари помещения за съхранение на хартия, намиращи се на Хартиения остров в града, откъдето идва и неговото име.

Големите, сурови зали и околното пространство претърпяват голяма трансформация от индустриална зона в оживена градска среда с творчески компании, изкуство, кафенета и много други.

"Нашата амбиция е да популяризираме и поддържаме глобалната "street food" кухня. Създадохме място в Копенхаген, където майстор-готвачи на храната "на крак" имат пълната свобода да направят дизайна на своето място по техен вкус, както и самата храна - без значение какъв вид са - Бурито камион, количка за паста или вагон с хот дог"


;

"Улицата на храните" в Копенхаген е изпълнена с авангардно декорирани камиони за храна, каравани, фургони и барове, които вече наброяват близо 40. Там могат да се опитат всевъзможни ястия от различни екзотични страни, без да е нужно да се изминават хиляди километри.

Бурито, такос, фалафел, бургер и непознати прясно приготвени храни примамват посетителите по алеите на кулинарния пазар на закрито. А най-хубавото е, че всеки търговец е изложил в красиво подредени порции всичко от менюто и това прави избора на непознатото ястие по-лесен.


;

Въпреки многобройните опашки, особено в събота по обяд, обслужването е бързо и лесно. Места за сядане има, въпреки че понякога може да се наложи повече търпение. Както в почти в цяла Дания, плащането с карта е възможно, дори препоръчително.


;

Маси и пейки са разположени и на откритата част на улицата, а там пък се разкрива красива гледка към Операта, Кралския датски театър и пристанището на Копенхаген.

"Copenhagen Street Food" обаче не е само за готвачите. Музиканти, артисти и посветени на изкуството хора участват в създаването на уникални преживявания.


;

Мястото надхвърля и тези очертания и оставя още по-дълготраен отпечатък, тъй като подкрепя био фермата "Thorshojgaard" и опазването на оригиналната датска червена порода крави.

Приходите от продажба на бутилирана вода в пазара се използват за тази благородна кауза, а досега даренията възлизат на 1,3 милиона датски крони.


;

"Улицата на храните" в Копенхаген е доказателство, че вкусната храна, културата, устойчивото развитие и добрата кауза могат да вървят ръка за ръка, коментират инициаторите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души са загинали при катастрофа между Лясковец и Долна Оряховица
Трима души са загинали при катастрофа между Лясковец и Долна Оряховица
Кой е бащата на кубинската революция Фидел Кастро (ГАЛЕРИЯ)
Кой е бащата на кубинската революция Фидел Кастро (ГАЛЕРИЯ)