НОВИНИ

Условна присъда за насилие срещу шефове в "Еър Франс"

Има развитие по делото с "разкъсаните ризи". Двамата бивши служители на "Еър Франс" бяха осъдени условно.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:15, 30.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Миналата година, разгневени служители на "Еър Франс", току -що научили за предстоящи 2 900 съкращения, нападат двама от шефовете на отдел "Човешки ресурси". Преди това членове на синдиката нахлули по време на съвещание на ръководството.

Подгонените началници Пиер Плисоние и Кзавие Бесота са поставени в унизително положение - полу-разсъблечени от тълпата те се опитват да избягат. Принудени са да прескочи телена ограда.

Сцените бяха осъдени от френската политическа и бизнес класа, а премиерът Валс заяви, че те вредят на имиджа на Франция.

Случаят отиде в съда и стана известен като аферата с разкъсаните ризи.

Година по-късно двама бивши служители на авиокомпанията бяха осъдени условно на затвор от 3 до 4 месеца. Десетима други са глобени с по 500 евро за материални щети, а двама са оправдани.

Бодуен дьо Мушрон, адвокат на "Еър Франс": "Важното е,че повечето обвиняеми бяха признати за виновни. За нас страницата е обърната"
Софиан Акики, адвокат на двама обвиняеми: "Очаквахме такава присъда - нещо като соломоново решение. Двамата ми клиенти бяха обвинени за едно и също нещо, единият е оправдан, другият осъден. Това е политически отговор на политически процес"

От "Еър Франс" коментираха, че физическото насилие е нeдопустимо дори в напрегнати ситуации, и че точно това е потвърдил съдът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Модерен микроскоп в помощ на неврохирурзите във Варна
Модерен микроскоп в помощ на неврохирурзите във Варна
Ислямистка къртица в германското вътрешно разузнаване
Ислямистка къртица в германското вътрешно разузнаване