НОВИНИ

Успешно приключи спасителната операция на круизния кораб

Близо 400 души са евакуирани от круизния кораб, който аварира край западния бряг на Норвегия. В момента на инцидента на кораба е имало повече от 1300 души. Три от четирите двигателя на плавателния съд са заработили и той ще бъде изтеглен на буксир към най-близкото пристанище.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:33, 24.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Като от филм - така изглеждат кадрите, заснети от пътниците на круизния кораб, чийто двигатели отказаха край бреговете на Норвегия. В момента на инцидента в района бушува буря - скоростта на вятъра е около 70 км/ч, височината на вълните между 6 и 8 метра. Един от двигателите на "Viking Sky" все пак заработва - така корабът успява да се отдалечи от опасните подводни скали и е стабилизиран на около 2 км от брега. Започва евакуация на пътниците. Участват 5 хеликоптера и няколко плавателния съдове. Единият от тях също има проблеми и се налага екипажът му да бъде евакуиран по спешност. Пътниците, предимно американци и британци, споделиха, че е било доста стресиращо преживяване - както на люлеещия се кораб, така и пътуването с хеликоптери.

Дани Бейтс: Беше много страшно. Изкачвахме със слинг, двамата заедно. Много страховито преживяване.
Джудит Бейтс: Докато дойде време за качването na хеликоптера не се бях изплашила. Бях сигурна, че всичко е под контрол и че всичко ще бъде наред. Приехме го просто като едно неочаквано приключение.

Хората са настанени в хотели и спортни комплекси в близките населени места. 17 души са ранени, трима от тях по-сериозно.

Ейнар Кнудсън, говорител на кризисния щаб: Ясно е, че се става дума за сериозна ситуация, когато говорим за круизен кораб с 1300 души на борда, при това на един от най-опасните морски пътища - Хустадвика, по който има малки рифове и всичко останало. Хубаво е, че са успели да спуснат котва. Стартиран е и единият от двигателите.

Благодарение на бързата и адекватна реакция на норвежките власти и на екипажа на кораба е избегнат фатален сценарий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама българи развиват успешен бизнес с индустриален коноп в Румъния
Двама българи развиват успешен бизнес с индустриален коноп в Румъния
В САЩ очакват резюме на разследването за руска намеса в президентските избори
В САЩ очакват резюме на разследването за руска намеса в президентските избори