Взривилият се в Архангелск е 17-годишен ученик

Руските спецслужби са установили самоличността на взривилия се тази сутрин мъж в областното управление на руското контраразузнаване в Архангелск. Той е 17-годишен ученик, вероятно привърженик на крайнолеви анархистични идеи. Заведено е следствено дело за тероризъм.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
15:44, 31.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Камерите във фоайето на архангелското областно управление на Федералната служба за сигурност са запечатали образа на извършителя - 17-годишен ученик от местен техникум. Рано сутринта той влиза с раница, вади нещо от нея, избухва взрив.

Светлана Петренко, говорител на Следствения комитет на Русия: В резултат е загинал 17-годишният местен жител. Той е внесъл в сградата самоделно взривно устройство. Трима служители на Федералната служба за сигурност са ранени.

Според руски медии извършителят е Михаил Жлобицкий. В социалните мрежи беше разпространена ученическата му карта. Предполага се, че в интернет младежът е имал профил под името на Валерян Панов.

;

10-15 минути преди взрива Панов съобщава в интернет група на крайнолеви радикали и анархисти, че ще се взриви в сградата на контраразузнаването в Архангелск. Той обвинява Федералната служба за сигурност, че извършва политически арести и изтезания.

Следствието обяви, че проучва всички контакти на извършителя, включително възможното му членство в забранени организации. Ако политическите мотиви за престъплението се потвърдят, това ще е първият случай на вътрешнополитически тероризъм в Русия от десетилетия насам.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Прокуратурата поиска постоянен арест за Петър Харалампиев
​Прокуратурата поиска постоянен арест за Петър Харалампиев
Запали се силоз в зърнената база в с. Петко Каравелово
Запали се силоз в зърнената база в с. Петко Каравелово