НОВИНИ

В 20 професионални гиманзии има дуално обучение в България

В момента има 20 професионални гимназии в България, в които има дуално обучение, заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков, който участва в откриването на седмото заседание на форума за дуално образование в София.

професионални гиманзии дуално обучение българия
bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 06.03.2017
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Денков допълни, че тази година ще бъде отворено и кандидатстването по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", където има специален проект за дуално обучение. По думите му към момента професиите по този тип обучение са мехатроника, машиностроене, от областта на търговията и финансите и др.

В съвременния свят една от най-трудните задачи на образованието, от една страна, е да даде професия на съответния младеж, а от друга - да сме сигурни, че след 20 години, когато може би тази професия няма да съществува, този младеж отново ще място в бъдещето. Затова, когато се фокусираме в дуалното образование, не трябва да забравяме, че заедно с професията, трябва да дадем и другите важни елементи на възпитанието, отбеляза министър Денков.

В работата на форума се включиха посланиците на Швейцария Денис Кнобел и на Германия Детлеф Лингеман, както и представител на Австрийското посолство. Трите държави имат едни от ниските в света нива на младежка безработица, което е резултат от добре работещите им системи на дуално образование.

Посланик Кнобел отбеляза, че българо-швейцарският проект ДОМИНО, който функционира от 2015 г., е постигнал изключително голям ефект, като по него днес работят 11 училища в 11 български града и 65 компании работят.

Според посланик Лингеман професионалното образование в Германия е крайъгълен камък на икономическия успех на страната и 50 процента от завършващите 350 професии в дуалната система, работят след това в същата област. По думите му редица германски компании разширяват дейността си в България и за да продължи този процес, ще е нужда квалифицирана работна ръка. От Австрийското посолство посочиха, че в страната им 120 хиляди стажанти работят в 35 хиляди компании в областта на дуланото образование.

В рамките на форума днес беше обявено началото на конкурса "Аз готвя най-добре" за млади кулинарни таланти.

Пред журналисти министър Николай Денков коментира, че въпреки съкратените срокове, на 15 септември всички училища ще имат материали и учебници. Там, където учебниците няма да бъдат в класните стаи на първия учебен ден, ще има материали, които представят първите глави от учебниците и учителите ще могат да започнат да преподават, добави министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОСВ отмени решението за Национален парк Пирин
МОСВ отмени решението за Национален парк "Пирин"
Журналисти от БНТ с награда Достойните българи
Журналисти от БНТ с награда "Достойните българи"