НОВИНИ

В Белгия замислят внедряване на цивилни в терористични групи

Белгия подготвя закон, който ще дава възможност цивилни граждани да работят под прикритие и да се внедряват в терористични или престъпни организации. В момента само службите могат да се инфилтрират в нелегални организации. Ако законопроектът бъде одобрен, на гражданите под прикритие дори ще бъде разрешено да извършват леки престъпления.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:37, 05.05.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Как полицай може да се инфилтрира в терористична група, ако не говори езика на терористите? Това се пита белгийският министър на правосъдието Кун Хенс и предлага следното. Цивилни граждани да могат легално да работят под прикритие, също както служителите на реда. Така в една терористична клетка може да бъде внедрен обикновен белгиец, който говори езика на членовете ѝ. Според министър Хенс невладеенето на съответния език или диалект е сред от най-големите проблеми в борбата с тероризма и организираната престъпност.

Предложението за инфилтриране на граждани в терористични организации беше лансирано още миналата година след атентатите в Брюксел. Сега се предлага цивилни да действат под прикритие и в акции срещу организираната престъпност и мафията.

Идеята не се посреща еднозначно заради предложението гражданите, които са под прикритие, да могат да извършват определени леки престъпления. Йоахим Мезе е професор по наказателно право в университета в Антверпен и е скептичен за новия закон.

Йоахим Мезе, професор по наказателно право в университета в Антверпен: В началото идеята беше да се използват обикновени граждани под прикритие само в борбата срещу тероризма. Сега се добавят организираната престъпност и мафията. Законът ще разрешава на тези граждани да извършват престъпления, след одобрението на прокуратурата, разбира се. Но ще е трудно да бъдат контролирани. Как ще знаем какви престъпления извършват инфилтрантите, щом ще се разчита само на техните собствени показания.

Другият проблем според експертите е, че обикновените хора нямат професионална подготовка и не са обучени да се внедряват в опасни организации.

Йоахим Мезе, професор по наказателно право в университета в Антверпен: Сега в Белгия работим само с информатори - граждани, които предават сведения за криминални групи. Те обаче не участват в акциите на престъпници и терористи. Ще могат да извършват престъпления, но нямат нужната подготовка. Един полицай е обучаван, знае как да се внедри в опасна организация. Ако приемем този закон, рискът за живота на гражданите под прикритие ще е голям.

Въпреки критиките министерството на правосъдието обещава готов законопроект до няколко месеца. Дали той ще бъде одобрен от и парламента, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес отбелязваме Международния ден на акушерката
Днес отбелязваме Международния ден на акушерката
Консерваторите печелят на местни избори в Англия
Консерваторите печелят на местни избори в Англия