НОВИНИ

От нашите пратеници: Еманюел Макрон и Марин льо Пен стигнаха до задочен сблъсък

Във Франция вече е в ход подготовката за гласуването на балотажа на президентските избори на 7 май. Два дни преди вота нови сондажа сочат, че преднината на центриста Еманюел Макрон срещу крайната националистка Марин льо Пен се увеличава. Различни проучвания прогнозират резултат 62 на сто срещу 38 на сто в полза на Макрон.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:21, 05.05.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Напрегнат политически ден, в който Марин льо Пен и Емануел Макрон провеждат заключителните си срещи с избирателите си. Изненадващата поява днес на Марин льо Пен в катедралата в Реймс предизвика протести на политически опоненти. Там се събраха активисти на крайно левия Жан-Люк Меланшон. Те издигнаха лозунги срещу нея. Наложи се намеса на полицията.

Тази сутрин в Париж представители на "Грийнпийс" разпънаха огромен банер върху Айфеловата кула. В него те изразиха протеста си отново срещу националистите, срещу разрастването на национализма. Този банер беше свален след около 45 минути. На него стоеше надписът "Свобода, равенство, братство" и думата "съпротива".

Днес в последния ден се стигна отново дотам, че Марин льо Пен и Еманюел Макрон размениха политически думи, стигна се до сблъсък между тях.

Макрон заяви, че вече е готов с фигурата за премиер, ако спечели президентските избори. Той обаче запази в тайна кой е неговият избор.

Марин льо Пен - кандидат-прецидент на НФ: Мисля, че победата е на една ръка разстояние и медиите се преструват, че не чуват социалния гняв, който съществува в нашата страна. Той ще намери израз чрез урните в неделя за да има истинска промяна на политиката и реално скъсване с петгодишното социалистическо управление, представяно на тези избори от г-н Макрон.
Еманюел Макрон - кандидат-президент: Познавам французите, не може да им се диктува какво да правят. До последната минута могат да решават, да реагират, да променят, така че е нужна концентрация. Нищо не е вързано в кърпа. Следващите пет години ще бъдат нетипични, ако бъда избран в неделя вечер. Ще бъда най-младият президент на Петата република и ще ръководя политическа сила, която преди година не съществуваше.
Франсоа Оланд - президент на Франция: Светът се пита какво ще направи Франция - дали ще остане вярна на историята си, на своето славно минало, или ще потъне. Аз ги успокоявам. Видяхте, че дори бившият американски президент взе отношение. Можем да му кажем защо се меси, но не, той изрази мнение, защото става дума за Франция, и Франция ще изпрати послание към света.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Нанков: Предстоят структурни и кадрови промени в АПИ
Николай Нанков: Предстоят структурни и кадрови промени в АПИ
Изложба „Никога не мислим за бъдещето. То идва достатъчно бързо“
Изложба „Никога не мислим за бъдещето. То идва достатъчно бързо“