НОВИНИ

Опасната мода на екстремните селфита

Продължава разследването на случая с падналото от висока сграда 14-годишно момиче. Работи се по всички версии, но най-вероятно става дума за инцидент, каза зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов. От Здравното министерство заявиха, че съдействат активно в разследването на трагичния инцидент.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Оператор: Натали Янакиева
19:22, 05.05.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Двама охранители пазеха днес недостроената и отдавна изоставена сграда на Научния институт по педиатрия. Десетките графити по етажите и огромните дупки в оградата свидетелстват за липсата им на ефективност. Иван е повикан спешно тази сутрин, за да заеме мястото на дежурния по време на инцидента.

Мая Димитрова - БНТ: - Как точно се извършва охраната?
Иван - охранител: - Охраната от един човек или двама, оттука и оттам.
Мая Димитрова - БНТ:- Обикаляте?
Иван - охранител : - Да.
Мая Димитрова - БНТ:- То е огромна сграда, двама човека?
Иван - охранител : - Огромна е, но това е положението.

Според здравното министерство до инцидента се стига след като група младежи е разрушила оградата на обекта и пренебрегвайки забранителните табели, се качва на строежа. 14-годишното дете пада при опит да се снима. От министерството уточняват, че са водили кореспонденция с охранителната фирма за повишаване на сигурността в района, но опитите за проникване не спират. Опасната сграда е в непосредствена близост до няколко работещи медицински заведения.

Това е поредният инцидент, при който загива дете при опит да си направи селфи на опасно място. 14-годишните се опитват да намерят и докажат себе си. И това се случва чрез поемане на рискове, обяснява ни психологът Евелина Лафчийска.

Евелина Лафчийска - психолог , Асоциация "Родители"
Един от важните въпроси, които трябва да се поставят е как ние в обществото водим такива разговори. Какво правим ние, кой поема отговорността за опазването на опасните сгради, дори в центъра на София имаше наскоро изгоряла сграда, кой я опазва тая сграда, така че децата да нямат достъп до нея.

За подрастващите е важно да има ясни правила и граници, които те да нарушават. Обществото ни обаче изпраща твърде противоречиви послания към тях за това кое е позволено и кое не. Така децата търсят границите на все по-опасни места, смята психологът.

Евелина Лафчийска - психолог , Асоциация "Родители"
Когато ги няма, те няма какво да нарушават, а това е присъщо на тази възраст и това е объркващо за децата.

На тази възраст децата трудно се вслушват в думите на родителите си, затова е важна ролята на учителя, треньора или друг близък роднина, на когото детето има доверие и който може да обясни, че понякога последствията от дори една необмислена стъпка може да са необратими. Особено в общество, в което правилата не работят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Размяна на последни удари преди балотажа във Франция РАНЦИЯ
Размяна на последни удари преди балотажа във Франция РАНЦИЯ
Варна се включва в днешния Международен ден на акушерката
Варна се включва в днешния Международен ден на акушерката