НОВИНИ

В Италия обявиха война на мафията заради нелегалните сезонни работници

Италианският вътрешен министър Матео Салвини обяви война на мафията, която контролира сезонните селскостопански работници. За по-малко от 48 часа при две катастрофи в южната част на Италия загинаха 16 мигранти, които работели във ферми. При единия инцидент катастрофиралият микробус бил с българска регистрация. Салвини заяви, че ще призове българските и румънските власти за по-строг контрол на сезонни работници.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:52, 08.08.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Походът на "червените шапки". Демонстрацията тръгна от полетата край Сан Северо - район, в който работят хиляди африканци, българи, румънци и поляци. Град близо до мястото, където загинаха мигрантите. В тяхна памет демонстрантите носеха червени шапки; с подобни са били жертвите на катастрофата. Протестиращите скандираха "Ние не сме роби" и "Спрете смъртта на работа".

работник: Условията на работа са много тежки. Нуждаем се от работа, но тук сме само, за да страдаме.

Мафията се възползва от "безконтролната имиграция", заяви италианският вътрешен министър. Според Матео Салвини "ако няма хиляди отчаяни хора, които да бъдат експлоатирани, мафията трудно ще върти бизнес".

Матео Салвини, министър на вътрешните работи на Италия: Борбата срещу мафията, робството и експлоатацията е мой и на правителството приоритет. Ние ще използваме всички легални средства, за да спрем тези престъпници.

Матео Салвини заяви, че правителството в Рим ще предприеме строги мерки срещу "вноса на роби" от други европейски държави.

Матео Салвини, министър на вътрешните работи на Италия: Постепенно ще изпразним гетата. Едно развито общество не може да приема съществуването на гета, които са извън закона.

В понеделник, в края на работния ден, в 8-местен микробус с българска регистрация, са пътували 14 сезонни работници. При удар в камион, загинали 12 души - мигранти от Африка. По данни на италианските медии през последните месеци в Пулия са били иззети 300 автомобила с български регистрационни номера и без застраховка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчетоха най-ниското ниво на контрабандата на цигари за последните 11 години
Отчетоха най-ниското ниво на контрабандата на цигари за последните 11 години
До 10 дни България ще изпрати искания за оферти за нови бойни машини за пехотата
До 10 дни България ще изпрати искания за оферти за нови бойни машини за пехотата