НОВИНИ

В Монтана и Видин посрещат новия митрополит Даниил

В Монтана и Видин днес посрещат новия духовен водач на епархията. Доскорошният викариен епископ на Съединените щати, Канада и Австралия Даниил беше избран от Синода за Видински митрополит и встъпи в длъжност в неделя. Епархията се готви почти седмица за пристигането му.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
08:43, 10.02.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Митрополит Даниил ще бъде посрещнат тържествено още с влизането му във Видинската епархия.

архимандрит Антим, протосингел: На границата на Видинска епархия в събота при първото селище в епархията, това е село Сумер, община Монтана, в храма „Св. Петка" той ще бъде посрещнат от свещенство, от многоброен народ и официални гости.

С духова музика и хора ще чакат Видинския митрополит на площада в Монтана, а след което той ще се отправи с кортежа си към Видин.

архимандрит Антим, протосингел: Също ще има тържествена церемония по посрещането на митрополит Даниил. Когато мине тази церемония, литийно шествие с митрополита, гражданство, всички присъстващи хора, ще се отправят към катедралния храм „Свети великомъченик Димитрий", където ще има чин за въдворяването на митрополит Даниил и вечерно богослужение.

Митрополит Даниил наследява не само дядо Дометиан, които беше начало на епархията в продължение на 30 години. Този пост е заемал и първият български екзарх Антим.

Бистра Михайлова: Антим Първи, който заема неговото място, и трябва да бъде човек, който да, поне за мен, да оправдае името и това, че е в град, който е с вековни традиции.

Във Видин очакват първата служба на новия митрополит. Радват се на избора му.

- Той е млад човек, докато четох в пресата и нас, ние имаме нужда от млади хора във всички сфери... Надявам се да е добър и очаквам положителни неща за него.

Бистра Михайлова: Първата служба е нещо, което заема сърцето. Един водач се познава по това как влиза, как служи, какво говори.

Православните християни ще могат да поднесат своите поздравения на новия митрополит след литургията за неговата интронизация в неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири истории за връзката между хора и животни
Четири истории за връзката между хора и животни
​Родители от Бургас излязоха на протест срещу агресията в детските градини
​Родители от Бургас излязоха на протест срещу агресията в детските градини