НОВИНИ

В очакване на номинацията за български еврокомисар

Утре ще е ясно името на българския еврокомисар, който ще замести Кристалина Георгиева, след като тя зае висш пост в Световната банка преди близо половин година. Това обяви днес министърът за Българското председателство на Евросъюза Лиляна Павлова. Очакваният ресор за страната ни е "Дигитализация", а най-вероятният нов комисар ще е евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел, научи "По света и у нас".

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:57, 09.05.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Очаква се името на Мария Габриел като нов представител на страната ни в Еврокомисията да бъде обявено на утрешното първо заседание на кабинета "Борисов 3". След като Кристалина Георгиева, която беше заместник-председател на Еврокомисията и отговаряше за бюджета, оваканти мястото си, днес и шефът на Представителството на Еврокомисията в София Огнян Златев, и министър Лиляна Павлова заявиха наложителността от нов български еврокомисар.

Лиляна Павлова - министър за Българското председателство на ЕС през 2018: Разбира се, че българският комисар е изключително важен, особено предвид председателството. Така че аз съм убедена, че ще имаме добро партньорство и добра комуникация.
Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в София: Не случайно и в приветственото си писмо, което председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати до министър-председателя Бойко Борисов, това беше един акцентите именно - че ЕК очаква номинацията за български комисар да се случи в максимално кратки срокове. А по отношение на ресора, ресорите се определят от председателя на ЕК по негово усмотрение.

Най-спряганото име в последните дни като вероятен български еврокомисар Мария Габриел днес демонстрира европейска дискретност както за това дали с нея са водени разговори, така и дали дигитализацията ще е българският ресор.

Мария Габриел - евродепутат от групата на Европейската народна партия: Мога да поглеждам на този въпрос от гледната точка на Европарламента и знаем какви са правомощията на председателя на Комисията - той заедно с министър-председателя ще решат какъв да бъде ресора. Не зависи нито само от България, нито от някоя от институциите, но председателя на ЕК има водеща роля.

Ако утре бъде номинирана от правителството, за да стане еврокомисар, Мария Габриел трябва да премине успешно процедура по изслушване в Европейския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европа и нашата памет
Европа и нашата памет
Професия журналист - кампанията на новините на БНТ 2
"Професия журналист" - кампанията на новините на БНТ 2