НОВИНИ

В Полша отбелязаха 80-ата годишнина от началото на Втората световна война

В Полша световни лидери от 40 страни отбелязаха 80-тата годишнина от началото на Втората световна война. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от поляците и увери, че Германия няма да забрави войната. На церемонията присъстваха и германският канцлер Ангела Меркел, френският премиер Едуар Филип, американският вицепрезидент Майк Пенс, президентът Румен Радев. Руски представители не бяха поканени.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:05, 01.09.2019
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Възпоменанията започнаха призори, в 4:40 часа, в който на 1 септември 1939 г. първите бомби на Вермахта удрят беззащитния полски град Велюн. Най-напред е поразена болницата. В първата бомбардировка загиват 1200 души.

Кулминацията беше във Варшава в присъствието на чуждестранните лидери. Полският президент Анджей Дуда припомни, че в най-страшния конфликт в историята на човечеството загиват 50 милиона души, а заедно с починалите от глад и болести - общо 80 милиона.

Анджей Дуда, президент на Полша: Днес отдаваме почит и се прекланяме пред всички жертви на Втората световна война! С признателност целуваме ръка на ветераните, прекрасните защитници на нашата родина, на тези, които се бориха за нашата и вашата свобода по всички фронтове.

Дуда предупреди, че човечеството не е научило уроците от този катаклизъм, тъй като по света все още има престъпления като геноцид и етническо прочистване.

"Няма да забравим болката, която германците причиниха на поляците" - каза германският президент Франк - Валтер Щайнмайер.

Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Гледам с признателност на битката на полския народ, свеждам глава, скърбейки, пред болката на жертвите. Моля за прошка за историческата вина на Германия и признавам нашата отговорност.

Американският вицепрезидент напомни ролята на 16 милиона американци, участвали във войната. Но освен към миналото, обърна поглед и към настоящето.

Майк Пенс, вицепрезидент на САЩ: Както президентът Тръмп каза тук, във Варшава, преди две години, Америка никога не е преставала да стои зад свободата и независимостта на полския народ и никога няма да го направи.

Лидерите удариха камбаната на мира и положиха венци на Гроба на незнайния войн. За огорчение на домакините, американският президент Доналд Тръмп отмени посещението си заради урагана Дориан. Те се надяваха присъствието му да подчертае силната връзка между Варшава и Вашингтон. Руският президент Владимир Путин не беше поканен заради анексирането на Крим, а в речта си полският държавен глава напомни агресивното поведение на Русия към Украйна и Грузия през последните години и изтъкна важността на НАТО и Европейския съюз.

Полша използва повода, за да повдигне пред Германия отново въпроса за исканите репарации заради войната - въпрос, който Берлин смята за уреден в международните споразумения при преговорите за обединението през 1990 г.

Как започва войната - разказва Емилия Запартова:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Важни регионални избори в Германия
Важни регионални избори в Германия
Започват есенните кампании за пътна безопасност
Започват есенните кампании за пътна безопасност