НОВИНИ

Полша одобри сериозни наказания срещу фразата "полски лагери на смъртта"

Министърът на правосъдието на Полша обяви, че правителството е одобрило нови мерки срещу използването на фразата "полски лагери на смъртта" във връзка с нацистките лагери в страната от времето на Втората световна война. Наказанията ще възлизат до три години затвор.

Георги Петров
от Георги Петров
08:37, 17.08.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Полша от много време насам желае да премахне заблуждаващата фраза от историческите източници, тъй като тя предполага, че страната, която е била окупирана от нацистите по време на Втората световна война, е била отговорна за създаването на лагерите от ерата на Холокоста на нейна територия. Комплексите са се намирали на места като Аушвиц, Собибор и Треблинка. Правосъдният министър Збигнев Зиобро обяви новите мерки на пресконференция пред медиите.

Збигнев Зиобро, министър на првосъдието на Полша: Не нашите майки, нито нашите бащи са отговорни за престъпленията на германските нацисти на територията на окупирана Полша от времето на Холокоста.

В нацистките комплекси на територията на страната по време на Втората световна война са загинали около шест милиона европейски евреи. Самите поляци са били подложени на множество жестокости по време на окупацията на страната им. Когато бе попитан дали новият закон ще се отнася до президента на Съединените щати Барак Обама, който в миналото е използвал фразата "полски лагери на смъртта", правосъдният министър отвърна с латинската фраза "Законът е суров, но е законът".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съмнения за човешка намеса при теча в Николаево
Съмнения за човешка намеса при теча в Николаево
Няма замърсяване в Николаево
Няма замърсяване в Николаево