НОВИНИ

В понеделник внасят вот на недоверие срещу правителството в Румъния

Политическата криза в Румъния се задълбочава. Премиерът Сорин Гриндяну беше изключен от управляващата Социалдемократическа партия, а съпартийците му ще внесат вот на недоверие срещу кабинета в понеделник. Гриндяну отказа да подаде оставка. Еврото в Румъния поскъпна рекордно и достигна най-високото си равнище от 5 години насам.

понеделник внасят вот недоверие правителството румъния
bnt avatar logo
от БНТ
22:03, 15.06.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Румънският премиер е в пълна политическа изолация. Собствената му партия и нейният коалиционен партньор оттеглиха подкрепата си за Сорин Гриндяну.Двамата лидери обявиха причините.

Ливиу Драгня, председател на Социалдемократическата партия в Румъния: Не става дума само за 60 процента обявени и неприложени мерки, но и за сериозен процент частично приложени мерки.
Калин Попеску Таричану, лидер на "Алианс на либералите и демократите": Правителство и премиер, които вече нямат политическа подкрепа, не могат да функционират. При тези обстоятелства премиерът трябва да подаде оставка.

Според Гриндяну, Драгня иска да концентрира властта в един човек и затова оказва натиск върху министри, които сам е назначил. 43-годишният министър-председател беше категоричен.

Сорин Гриндяну, премиер на Румъния: Няма да подам оставка. И ще ви кажа защо - имам задължението да действам отговорно спрямо Румъния и политическата партия, от която съм част. Би трябвало да знаете, че това е правителство на Румъния, а не на изпълнителния комитет на социалдемократическата партия.

Гриндяну каза още, че ще се оттегли само ако президентът Клаус Йоханис номинира премиер социалдемократ.

Коалицията, водена от Сорин Гриндяну, беше създадена преди шест месеца. Очаква се премиерът да бъде свален в понеделник при вота на недоверие, защото социалдемекратическата партия и Алиансът на либералите и демократите имат мнозинство. Всички министри вече депозираха оставките си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парите за Хитрино разделиха хората в общината
Парите за Хитрино разделиха хората в общината
Валя Ахчиева представи в НС данни за паралелен износ на лекарства
Валя Ахчиева представи в НС данни за паралелен износ на лекарства