НОВИНИ

В СУ се провежда обществена дискусия за Истанбулската конвенция

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция. Дискусията е организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Какво наложи да има такова обсъждане и кои са текстовете, които все още тревожат мнозина ще разберем от Милена Кирова, която следи дискусията.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:04, 23.01.2018
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Интересът към общественото обсъждане за ратификацията на Истанбулската конвенция е засилен, предаде репортерът на БНТ Милена Кирова от СУ „Св. Климент Охридски“. В аулата са представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации, на различните вероизповедания.

Първа говори правосъдният министър Цецка Цачева, която подчерта, че Истанбулската конвенция е подписана от България през 2016 г. и от тук насетне може да се ратифицира със забележка - ако част от текстовете противоречат с националното законодателство. Тя говори и за създалите се страхове в обществото по отношение на превода на английската дума „джендър“ и дали програмите на учениците ще се променят. Тя засегна и темата за схващането за пола и отношението между мъжете и жените. Цачева каза, че от тук насетне решението за ратификацията е в ръцете на депутатите и ресорните комисии.

;
Цецка Цачева, министър на правосъдието: Конвенцията не задължава държавите страни по нея да признават транссексуланите или интерсексуални лица за бежанци съгласно чл.1 от конвенцията на ООН от 51-ва година. Няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол съгласно националното законодателство. Конституцията на Република България е категорична - няма възможност за признаване на бракове, сключени в други държави между лица от един и същи пол.
;

Омбудсманът Мая Манолова говори с конкретни цифри, като посочи, че една на всеки четири българки е била жертва на домашно насилие, което прави един милион жени. Манолова посочи, че действително това е достатъчно доказателство, че българското законодателство не работи и трябва да се приеме Истанбулската конвенция.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Терминът социална роля на пола вече е въведен в българското законодателство. Той съществува в закона за равнопоставеност на половете и всички виждаме, че нито е породил, нито пък легализирал третия пол. Но предвид страховете и разделението в обществото и лично за мен, най-вече заради позицията на светия Синод, това, това, за което настоявам, е обсъждането на Истанбулската конвенция да продължи с обсъждането и на тълкувателна декларация.
;

На друга позиция беше старозагорският митрополит Киприян, като неговото изказване беше посрещнато с бурни аплоадисменти. Той говори за морален разпад и за налагане на чужди ценности, ако бъде ратифицирана конвенцията.

Негово високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприян: Нов превод няма да промени смисъла и духа на конвенцията, в която чрез употребата на понятието „джендър“ и производните му се преследват цели различни от прокламентираните - за защита на жените от насилие. Тези понятия се използват с цел превръщането в държавните политики на една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена и тя се утвърждава с нов изкуствен език, който намираме в конвенцията.
;

Продължава общественото обсъждане, което БНТ2 излъчва пряко в ефира си, предаде репортерът на БНТ Милена Кирова. В това време пред сградата на Софийския университет се събра група хора, които защитават ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 8,2 край бреговете на Аляска
Земетресение със сила 8,2 край бреговете на Аляска
​Имената на 23 жени, убити от мъже, бяха прожектирани върху сградата на НС
​Имената на 23 жени, убити от мъже, бяха прожектирани върху сградата на НС