НОВИНИ

В Турция са арестувани над 500 предполагаеми членове на "Ислямска държава"

Турската полиция е арестувала днес общо 512 предполагаеми членове на групировката "Ислямска държава" при серия операции в цялата страна, според последни данни, цитирани от електорнното издание на в."Миллиет".

bnt avatar logo
от БТА
17:00, 05.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
турция арестувани 500 предполагаеми членове ислямска държава

Близо 150 заподозрени за членство в ИД, са задържани в Югоизточна Турция, а 47 души - в град Газиантеп, в близост до границата със Сирия.

60 предполагаеми членове на ИД, повечето от които чужденци, са задържани при операция в четири квартала на Анкара. Още десетки, заподозрени за членство в ИД, са арестувани при операции в други окързи на Турция - от Бурса /Северозападна Турция/ до Бингьол /Източна Турция/.

В Измир полицията е задържала девет души, които са пътували често до Сирия и са заподозрени, че са планирали нападения в града, съобщава Анадолската агенция. Единият от заподозрените - сириец с иницали Е.А., по всяка вероятност е влязъл в контакт с трафиканти, за да помага на членове на "Ислямска държава" да заминават за Европа, отбелязва Анадолската агенция.

18 души са задържани при операция в Истанбул и в съседния окръг Коджаели. Тези лица също са заподозрени, че са готвели атентати. Освен това 14 чужденци, включитело 10 деца, задържани при операцията, се очаква да бъдат експулсирани, посочва Анадолската агенция.

Днешните акции са най-мащабната операция на турската полиция срещу предполагаеми членове на ИД след нападението в истанбулския нощен клуб "Рейна" на 1 януари, при което бяха убити 39 души, главно туристи от арабски страни. Отговорност за това нападение пое ИД, а полицията задържа на 16 януари предполагаемия извършител на атаката - Абдулгадир Машарипов, узбекски гражданин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срутиха бетонната стена в косовския град Митровица
Срутиха бетонната стена в косовския град Митровица
Проучване разкри колко струва любовта
Проучване разкри колко струва любовта