НОВИНИ

Великобритания трябва да сключи споразумение за Брекзит до октомври 2018-та

Това обяви в Брюксел Мишел Барние, когото на първи октомври председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер назначи за главен преговарящ за Брекзит. Времето за преговори е кратко, защото двугодишната рамка включва и ратификация, вече е създадена група от 30 души, за да се гарантира, че евро съюзът ще е готов, когато Лондон официално стартира процеса, каза още Барние.

великобритания сключи споразумение брекзит октомври 2018
bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 06.12.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Той посочи четири принципа при договарянето - единство на 27-те, никакви преговори преди официалното известие на Лондон. Брекзит не може да е по-добра сделка от членството в евросъюза, Лондон не може да запази пълен достъп до пазара, а да ограничава имигрантите от общността.

Мишел Барние, главен преговарящ от ЕС за БРЕКЗИТ: "За преговори ще има по-малко от 18 месеца. Ако Великобритания официално извести Съвета до края на март 2017-та, както премиерът Тереза Мей каза, че ще стане, преговорите могат да започнат няколко седмици по-късно и споразумение по член 50 да се постигне до октомври 2018-та. Членството в евро съюза носи права и облаги. Трети страни никога не могат да имат същите права и облаги, тъй като не споделят същите задължения. Единният пазар и четирите му свободи са неделими. Да се избира не е вариант."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорове между ГЕРБ и БСП относно бежанците
Спорове между ГЕРБ и БСП относно бежанците
Кой е  новият премиер на Франция - Бернар Казньов
Кой е новият премиер на Франция - Бернар Казньов