НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на посещение в Украйна

В Украйна на тридневно посещение е и вицепрезидентът Илиана Йотова. Тя предупреди, че има опасност от обезлюдяване на много села, населени с бесарабски българи, ако не се подобри инфраструктурата им и не се създаде перспектива пред младите хора. Целта на посещението на Йотова е да обиколи много от селищата, известни като български.

bnt avatar logo
от Йордан Димитров
22:21, 04.10.2018
Чете се за: 01:24 мин.
По света

По път, който няма аналогия с европейската представа за нормална инфраструктура, вицепрезидентът Илияна Йотова стигна Задунаевка, село в южна Украйна, в което е учителствал Христо Ботев. В Задунаевка живеят малко над 1000 жители. Броят на учениците в селото от година на година намалява.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Няма как да не ме впечатли голямата бедност, в която живеят тези хора. Липсата на всякаква инфраструктура - сякаш сме забравено от Бога място. Липсата на перспектива пред младите хора ще доведе съвсем скоро до тоталното обезлюдяване на този регион. Все още има деца, които учат в училището, но за съжаление с всяка изминала година техния брой става все по малък. тази година едва 14 деца са в първи клас в училището в Задунаевка.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с учители и ученици в Задунаевка. Посети и къщата, в която е живял Христо Ботев, докато е бил учител в селото. Сградата е купена от генералния консул на България в Одеса. Сега той иска да я дари на българската държава.

Димитър Тучков, генерален консул на България в Одеса: Купил съм я с мой средства, направил съм й ремонт и сега искам да я оставя на българската държава.
;

От Задунаевка вицепезидентът отпътува към село Бабата и Заря по буквално черен път. Според Йотова проблемите на етническите българи в Украйна не просто трябва да бъдат констатирани, но и решавани

Илияна Йотова, вицепрезидент: Първо, настояване пред украинките власти за съответното развитие на този регион. И на второ място, онова, което България може да направи. Отдавна твърдя, че за нашите сънародници навън трябва друг тип политика. През 21 първи век имаме нов тип изисквания. Повече възможности за общи проекти, за да може да има инвестиции и то български инвестиции. Защо една част от теза млади и активни хора де не дойдат и не поработят в България. Има и още един вариант - да привличаме тези деца в средните ни професионални училища. Няма нищо по-естествено от това децата от български произход да дойдат да работят в България. Още повече, че много инвеститори алармират, че България е с дефицит на работна ръка.

Според вицепрезидента Илияна Йотова политиката за българите в чужбина трябва да бъде национален приоритет. Тя смята, че изучаването по един час седмично на български език е крайно недостатъчно. И неделните училища според вицепрезидента не могат да покрият стандартите за добро владеене на езика ни. Според Йотова е възможно изучаването на български език в Украйна да взаимства практиката на езиковите гимназии в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ и БСП отрекоха да е имало външен натиск за спирането на „Южен поток“
ГЕРБ и БСП отрекоха да е имало външен натиск за спирането на „Южен поток“
Започна ​есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките филми
Започна ​есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките филми