Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Македонският премиер отхвърли исканията на ВМРО-ДПМНЕ за служебно правителство

Македонският премиер Зоран Заев отхвърли исканията на ВМРО-ДПМНЕ за служебно правителство, нов главен прокурор и анкетна парламентарна комисия за референдума. Заев се надява договорът за промяна на името на страната да бъде подкрепен в парламента. Алтернативата е предсрочни избори, но Заев определи този сценарии като нежелателен

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:37, 04.10.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Диалогът между политическите лидери в Македония явно не върви. Днес премиерът Зоран Заев съобщи в Охрид, че през идните дни залага на контакти с депутати в парламента, но няма за какво да разговаря с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, след отстъпките, които са правени в миналото на партията му.

Той подчерта, че в миналото е бил даден картбалнш за служебно правителство, били са приети исканията за финансиране на политически партии, била е създадена Държавна избирателна комисия с председател от ВМРО-ДПМНЕ, но по думите му, в замяна на всичко това, от опозицията не искат да подкрепят процесите, които са важни за Македония.

;

На първото заседание след референдума Изпълнителният комитет на ВМРО-ДПМНЕ даде категорична оценка за ситуацията, като заяви, че изпълнителният комитет е стигнал до заключението, че договорът от Преспа е политически мъртъв и е празни думи на хартия

В задочния диалог се включи президентът Георге Иванов от Прага, където е на посещение - с критики към премиера и към ЕС.

Очаква се до седмица да станат ясни следващите стъпки. Ако в парламента не бъде осигурено мнозинство от 2/3 за конституционните промени, произтичащи от договора с Гърция, очакват се предсрочни избори в края на ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холандия, Великобритания и Австралия с обвинения срещу Русия за кибератаки
Холандия, Великобритания и Австралия с обвинения срещу Русия за кибератаки
Кирил Ананиев: Предвидили сме над 2,5 млн. лв. за хемодиализа
Кирил Ананиев: Предвидили сме над 2,5 млн. лв. за хемодиализа