НОВИНИ

Владимир Чуков: България трябва да очертае какво означава "радикален ислям"

Профилът на извършителя на атентата в "Шарли Ебдо" от 2015 г., на атентата в Париж в края на същата година и на атентата в Ница е един и същ. Сходен е и профилът на атентатора от Страсбург. Това е част от френското гето, което е неконтролируемо. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 13.12.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Нападателят от Страсбург има "впечатляваща" криминална биография - 27 произнесени присъди, 67 привиквания в полицията и 5 години от 29, които е излежал в затвора - във френски и в немски затвори. Остава неясно къде се е случила неговата радикализация, допълни Чуков.

В отговор на въпрос какво кара тези хора да се радикализират, Чуков коментира, че от гетото може да се очаква всичко: "Той се чувства недооценен, маргинализиран. Неговите доходи идват от обири. Специализирал е в банкови обири".

Нападателят е бил част от списъка за наблюдение на хора, склонни към терористични действия, но на ниско ниво и не е бил наблюдаван от френските служби. Той е бил специалист по обири и до този момент не е имал джихадистки прояви.

Проф. Владимир Чуков: Носителите на картончетата с "S" са общо 26 000, а 10% от тях са от Страсбург. Френските джихадисти, контингент от 1500 души, които са отишли в Сирия и Ирак, от които някои са се завърнали, 50 човека са от Страсбург. Това е заради местоположението на Страсбург.

До този момент надделява мнението, че мотивацията не е терористична, но поведението е на терорист, каза още Чуков.

Проф. Владимир Чуков: Затворите са един от конвенционалните източници за радикализация. Много често на такива места ще намерите радикали, които влияят на други затворници, особено когато са младежи, когато те са маргинализирани и попиват.

Относно изследванията на атентаторите в Париж през 2015 г. Чуков заяви, че тези хора имат желание да бъдат част от френската държава - страната не може да обгърне цялата периферия.

Проф. Владимир Чуков: Историята с "жълтите жилетки", според мен, има нещо сходно. Периферията, която е далеч от центъра, много силен център, който много неравнопоставено изгражда съотношенията между управляващи и управляеми.

България много ясно трябва да очертае какво означава радикален ислям и да се намери правилна интерпретация. Това е един процес, който търпи развитие, заяви още Владимир Чуков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте броят на загиналите при влаковата катастрофа в Анкара
Расте броят на загиналите при влаковата катастрофа в Анкара
Готов е калкулаторът за данъка на колите в София
Готов е калкулаторът за данъка на колите в София