НОВИНИ

Какви са очакванията от неформалната среща "Гимних"?

Външните министри на страните от Европейския съюз се събират в София на неформална среща "Гимних". Подобен форум се организира веднъж на всеки 6 месеца в рамките на текущото председателство на Съвета на Европейския съюз.С повече подробности за очакванията от форума - вижте прякото включване на Надежда Василева в обедната емисия "По света и у нас".

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:00, 15.02.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Тази среща е едно от събитията, към които има проявен особен интерес в рамките на Българското председателство. За форума са акредитирани около 230 журналисти, 110 от тях са представители на чуждестранни медии.

Очаква се в рамките на днешния ден да бъдат обсъдени три теми Сирия, Западните Балкани, който е един от приоритетите на Българското европредседателство, както и Северна Корея.

Тези неформални срещи обаче не излизат с приемане на конкретни документи. Неформалните срещи на външните министри са известни със своята конфиденциалност. Това, което се случва вътре в залата е известно само на участниците на срещата и в голяма част от случаите остава в тайна дори и за екипите на самите министри.

Името "Гимних" идва от замъка в Германия, където през 1974 година е проведена първата такава неформална среща.

Очаква се на влизане в НДК към 13.00 часа външните министри да направят изявление и да представят позициите на своите държави.

В рамките на утрешния ден към форума се очаква да се присъединят и министри на страните-кандидатки за членство в ЕС - Сърбия, Албания, Македония, Турция и Черна гора.

Утре се очаква пресконференция на вицепремиера Екатерина Захариева и на Федерика Могерини, както и да започне интерпарламентарна конференция по въпросите на външната политика и политиката за сигурност и отбрана

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов, той не вижда причина да я подава
ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов, той не вижда причина да я подава
17-годишният ученик, пребил свой връстник в Русе, остава за постоянно в ареста
17-годишният ученик, пребил свой връстник в Русе, остава за постоянно в ареста