НОВИНИ

Водолази претърсиха дъното преди Йордановден във Варна

В навечерието на Йордановден военни водолази направиха оглед на морското дъно за опасни предмети в района на Първа буна във Варна. От там по традиция утре ще бъде хвърлен богоявленският кръст. Очаква се за него в морето да скочат десетки смелчаци на възраст от 15 до 90 години.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
22:50, 05.01.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
водолази претърсиха дъното йордановден варна

Ден преди Богоявление във Варна се подготвят за хвърлянето на кръста. Още от сутринта група водолази оглеждат морското дъно. Най-често те откриват остри железа, метална скрап и бетонни късове от вълнолома.

Старши офицер Деян Денев - водолаз: 06:43 - "Случвало се е да срещнем и невзривани боеприпаси, но за щастие имаме всякаква готовност да посрещнем предизвикателствата. 05:48 - Периметърът, който ще покрием е с дължина 100 метра и в дълбочина още толкова, което гарантира напълно безопасен периметър за всички участници.

Водолазите съветват участниците в ритуала да не употребяват алкохол и да се климатизират преди да скочат в морето.

Старши офицер Деян Денев - водолаз:"А ние ше осигурим плувци, които да могат да отреагират по най-бързия начин за някакви неестествени ситуации. Ще има оборудвани водолази, които да се гмурнат във всеки един момент в дълбочина и да останат по-дълго на дъното при необходимост."

Очаква се тази година желаещите да извадят Христовия кръст от морето да са повече от обикновено заради слънчевото време и температурата на морската вода от близо 10 градуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха нелегален внос на огромно количество цигари без бандерол
Разкриха нелегален внос на огромно количество цигари без бандерол
Тръмп обвини Хилари Клинтън в заговор с Русия и ФБР
Тръмп обвини Хилари Клинтън в заговор с Русия и ФБР