НОВИНИ

Военните преврати в Турция през последните 50 години

Ройтерс припомни военните преврати в Турция през последните 50 години.

bnt avatar logo
от БНТ
14:16, 16.07.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

27 май 1960 г.

През 1960 г. кадети от Истанбул и Анкара извършват почти безкръвен военен преврат. Създава се 38-членен Комитет на националното единство с председател генерал Джемал Гюрсел. Осъдени са близо 500 души, екзекутирани са трима бивши министри и премиерът Аднан Мендерес.

През 1971 г. военните предупреждават правителството да възстанови реда след месеци на стачки и улични боеве между левичари и националисти. След няколко месеца премиерът Сюлейман Демирел подава оставка, на власт идват консерватори и технократи под контрола над военните.

;

Напрежението между националисти и левичари продължава и на 12 септември 1980 г. висши офицери начело с генерал Кенан Еврен вземат властта. Разпуснати са парламентът, партиите и синдикатите, арестувани са водещи политици. Петчленен Съвет за национална сигурност въвежда временна котституция, която дава почти неограничена власт на военните.

;

18 юни 1997 г. премиерът Неджметин Ербакан подава оставка под натиска на военните, бизнес елита, съдебната власт и други политици. Целта на генералите е да се защити светският характер на Турция.

;

През 2007 г. - Стотици хора - така наречената група Ергенекон, са изправени на съд за предполагаем заговор за преврат срещу тогавашния премиер Ердоган. 275 офицери, журналисти, юристи са признати за виновни. Присъдите наскоро бяха отменени поради липса на доказателства, че такава група е съществувала.

;

През 2010 г. излизат твърдения, че група на име "Чук" е подготвяла свалянето от власт на Партията на справедливостта и развитието. Осъдени са 300 души, които после са освободени. За този заговор, както за предишния е обвинен имамът Фетхуллах Гюлен. Някогашният съратник на Ердоган живее в изгнание в САЩ и сега е смятан за негов враг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От архива на Панорама: Интервю с турския президент Ердоган
От архива на "Панорама": Интервю с турския президент Ердоган
Последни новини от Анкара: Възможен е нов опит за преврат
Последни новини от Анкара: Възможен е нов опит за преврат