НОВИНИ

Какво крие повече от две хилядолетия една могила край Тополовград

Новини от миналото. Воините на Александър Велики в похода му към Индия най-вероятно са били са носили оръжия от желязо, добивано в района на днешен Тополовград. Това е една от хипотезите на археолозите, които от години проучват могила в село Княжево. Там те откриват единствените засега следи от обработка на желязна руда от това време. Каква друга история от времето на Лизимах разказва мястото там - репортаж на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков от поредицата "Пътуване в миналото".

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:00, 31.08.2017
7175
Чете се за: 03:37 мин.
Новини от миналото

Преди 2300 години, между Странджа и Сакар, там където се срещат ветровете, местните траки издигат могила. Тя е израз на носталгията им към златните времена на Лизимах, наследникът на Александър Велики.

Преди 7 години археолозите реагираха тук със спасителни разкопки заради иманярски набези в могилата тогава. Беше разкрита част от този градеж, заради който и иманярите, и учените очакваха, че ще се разкрие тракийска гробница. Но резултатите от проучванията изненадаха и двете страни.

Вместо храм или гробница, археолозите разкриват голям владетелски дом. И сега, успяха да сглобят цялата картина. Укрепеният дом е издигнат в края на царуването на Александър Македонски през 4 век.

Деян Дичев - зам.-ръководител на археологическите разкопки - Тъй като се намираме на територия владяна от Лизимах, може би става дума за някои от стратезите на Лизимах, поставен да управлява тази част на Тракия.

Сградата е била двуетажна и всичко в нея подсказва богат и доволен живот.

Деян Дичев - Разточителството на тези хора си личи ..добре познатите фрески от по-ранната александровската гробница, където е представен лов на глигани и на елени. Тук имаме на обекта са намерени 12 рога.

Покритието в двора вече, издава от къде идва богатството на владетеля.

Деян Дичев - Ето тук имаме всички нива и пътеки са направени със шлака. Нейната роля е да не се разкалва терена, като чакъл трамбована със шлака, което е показател за добива на желязо, който по това време функционира в района.

Определено препитанието в района идва от преработката на желязна руда. Категорични следи археолозите откриват в по-късно време, когато домът и мястото опустява. Руините на една от сградите, се оказват идеални за преработка на руда.

Деян Дичев - Така изглежда самата желязна руда. Рудата е с изключително високо съдържание на желязо, над 90 процента. На самия обект се вижда, че става дума .. желязото е било в близост. Ето това са също железни жили. Тук виждаме част от стопилката, готовата продукция, която се е изливала в това като вана предпещното пространство.

Контролът върху желязото вече обяснява и наличието на тази укрепена резиденция. След смъртта на Лизимах, местните траки изглежда прогонват македонците от тук и мястото опустява. Но без силен управител, който да осигурява поръчки за продукцията им, местните рудари изпадат в криза. Така стигат до обожествяване на владетеля, при който са живеели най-добре. И издигането на могила, засипвайки дома му като храм, вече не изглежда толкова странно.

Подробности за проучванията край село Княжево, можетеда видите в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камион посипа фалшиви долари по пътя за Герман
Камион посипа фалшиви долари по пътя за Герман
Зрители твърдят, че в Пловдив се изсичат здрави дървета
Зрители твърдят, че в Пловдив се изсичат здрави дървета