НОВИНИ

Връчиха наградите "MASTER OF ART"

Конкурсната програма на международния филмов фестивал "MASTER OF ART" приключи тази вечер с церемония по награждаването в Столичното кино "Люмиер". 24 филма участваха в конкурса и се бориха заедно за голямата награда, както и в отделните категории.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
22:43, 22.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
Още
връчиха наградите master art

Най-силните ленти в първият на Балканите международен филмов фестивал за документални и рекламни филми в сферата на изкуствата бяха в категория "литература". Кино за словото. Спечелият тази вечер голямата награда филм - "Азбуката на страха" разказва за Страхът от смъртта и жаждата за живот на забележителната поетеса Херта Мюлер.

Синхр. Джон Албърт Дженсън, режисьор на "Азбуката на страха": Аз съм холандец, а заради този филм живях две години в Берлин, за да почуствам и усетя живота на Херта Мюлер. Родителите й са етнически германци, баща й служи в германските SS части по време на Втората световна война, а майка й е депортирана в съветски трудов лагер след войната.

Целият й съзнателен живот е белязан от репресивния режим на Чаушеску. Аз се зарових в тази история, преживях я и я разказах.

Филм за живот в страх и литературата като единствено оръжие. Фестивалът - алтернатива на масовата култура - връчи още шест награди във всяка една от категориите, които представят разлчинете аспекти на изкуството, разказани през призмата на документалното кино. Седмата награда - за български филм беше избор само на международните членове на журито. Среща с авторите на отличените филми - обещаваме в понеделник сутрин в ефира на "Денят започва с култура"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуване в (още) Дивия Запад: Бисби — обърнат към минало, гледащ към бъдеще
Пътуване в (още) Дивия Запад: Бисби — обърнат към минало, гледащ към бъдеще
Замъкът на Хамлет днес
Замъкът на Хамлет днес