НОВИНИ

​ВСС избра Стефан Милев за временно и. д. председател на Софийския районен съд​

Висшият съдебен съвет избра съдията от Софийския градски съд Стефан Милев за временно изпълняващ длъжността председател на Софийския районен съд.

bnt avatar logo
от БТА
19:39, 31.01.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
​всс избра стефан милев временно председател софийския районен съд​

Част от членовете на съвета, сред които и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отбелязаха по време на дебатите, че изборът е бил предопределен. Кандидатурата на Милев беше внесена тази сутрин от осем членове на съвета, какъвто е и нужният брой гласове за избора. Другите двама кандидати - Албена Ботева и Борис Динев, бяха излъчени от общото събрание на съдиите в Софийския районен съд.

Съдия Албена Ботева, чиято кандидатура беше отхвърлена миналата седмица от мнозинството от съвета, днес получи шест гласа. В изказването си пред членовете на ВСС Лозан Панов отново определи Ботева като моралния победител и посочи, че днес не е бил даден отговор на въпроса според какви критерии осемте членове на ВСС са се спрели на кандидатурата на Милев.

Той заяви, че съдия Милев няма да отиде в Софийския районен съд с аргумента "наложил се като авторитет" и добави, че няма как постоянното неглижиране на съдийското самоуправление от ВСС да не доведе до демотивация на магистратите. Панов обаче заяви, че дебатът днес не е бил безсмислен, защото е поставил въпроса въз основа на какви критерии и принципи се взимат решенията на ВСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Третокласниците от 19-о училище в София се завръщат в клас
Третокласниците от 19-о училище в София се завръщат в клас
Премиерите на Франция и Холандия с благодарствени писма до Бойко Борисов
Премиерите на Франция и Холандия с благодарствени писма до Бойко Борисов