НОВИНИ

ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на главен прокурор. Предвижда се изборът да бъде на 24 октомври. Мандатът на сегашния обвинител номер 1 Сотир Цацаров изтича на 10 януари догодина.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:21, 15.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

До края на юли на четири поредни заседания на пленума на Висшия съдебен съвет могат да се издигат кандидатури за нов главен прокурор. Право да издигат кандидат имат не по-малко от трима членове на прокурорската колегия, която се състои от 11 души. Даниела Машева от колегията коментира, че до крайния срок ще успеят да издигнат кандидати за обвинител номер 1.

Даниела Машева, член на ВСС: Максималният брой, който ние сме коментирали, наистина трябва да бъде три, за да не се случва едни и същи членове на прокурорската колегия да подкрепят по няколко кандидати.

Кандидатите трябва да представят своите концепции и мотивацията им в Съвета до 12 август. На 9 октомври прокурорската колегия трябва да се произнесе по допустимостта им. Професионалната общност и неправителствените организации могат да изпращат въпроси към кандидатите и становища до 16 октомври.

;

След 1989 година за главен прокурор са избирани адвокат, зам.-министър на правосъдието, преподавател и наказателен съдия.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Досега, считайте колко пъти е имало избор на човек от системата, по една или друга причина. Искрено се надявам, че изборът този път ще бъде професионален.

На 24 октомври ще има избор само ако някой от кандидатите успее да получи подкрепата поне на 17 от 25-е членове на ВСС. Ако няма избран, процедурата се прекратява и се обявява нова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боян Магдалинчев: Политиката няма да надделее при избора на главен прокурор
Боян Магдалинчев: Политиката няма да надделее при избора на главен прокурор
В Още от деня: Как ще се подобри лечението на българите с новия здравен модел
В "Още от деня": Как ще се подобри лечението на българите с новия здравен модел