НОВИНИ

В "Още от деня": Как ще се подобри лечението на българите с новия здравен модел

Демонополизация на Здравната каса предвижда новият здравен модел, който днес беше представен публично от министър Кирил Ананиев. Идеята е частни дружества да се конкурират с публичния фонд за здравната ни вноска. Как ще се подобри лечението на българите с новия модел - темата в "Още от деня" коментираха проф. д-р Асен Балтов, директор на "Пирогов" и Светла Несторова от Асоциация на българските застрахователи.

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 15.07.2019
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Днес видяхме една много смела постъпка от страна на министъра. Намери се един смел мъж, който да каже, че е крайно време вече да имаме друг подход както към пациентите, така и към лечебните заведения, категоричен е проф. Балтов.

Проф. д-р Асен Балтов, директор на "Пирогов": Днес се постави една рамка, от която започват огромни дебати, свързани с политическа подкрепа от всички партии и всички българи, защото всички имаме нужда от добро здраве.

Според Светла Несторова, премахването на демонополизацията, повишаването на конкуренцията и вкарването на пазарен принцип биха могли да повиши качеството на услугата.

Светла Несторова, Асоциация на българските застрахователи: Голямата новина е че министерство на здравеопазването има готовност за пълна демонополизация. Второ - говори се за това да се сложи на масата кое колко струва и за какво стигат тези 5 милиарда, очевидно е, че публичният ресурс не е достатъчен, за да покрие всички плащания и никой не знае за какво стига. Според мен това е горещият картоф, който се подхвърля.

Моделът който беше представен днес, защитава солидарността - всички имат еднакви права, еднаква възможност, допълни Несторова.

Основният пакет на осигуряване в никакъв случай няма да е минимален, там ще бъде покрито всичко необходимо за едно нормално лечение на българските граждани, обясни проф. Балтов.

Проф. д-р Асен Балтов, директор на "Пирогов": Хората трябва да разберат, че парите за здравеопазване в България не са много.

Директорът на "Пирогов" даде пример със здравната система в Германия, където всеки гражданин отделя 14,6% за собственото си здравно осигуряване и има 108 частни застрахователни фонда.

Проф. д-р Асен Балтов, директор на "Пирогов": Говори се много за това какво е необходимо като база - едното са медицинските стандарти, надявам се че до края на годината ние ще имаме едни добре направени медицински стандарти. Добрата медицинска практика също е изключително важно нещо.
;

Относно допълнителните плащания извън основния пакет, Несторова обясни, че такива има и в момента, но те попадат в една огромна сива зона, в която не е ясно какво плащаш.

Светла Несторова, Асоциация на българските застрахователи: Много ясно да се прекара границата какво е покрито и хората да имат яснота какво могат да си закупят. В момента не е така - не знаеш какво можеш да си платиш и кое колко струва. Ясното остойностяване на услугата означава много ясна граница докъде стига публичния ресурс.

Конкуренцията при частните фондове за застраховане ще е много силна, ще се търсят варианти за максимално намаляване на цените на здравните услуги и разумна регулация на цените, допълни Несторова.

По въпроса за неосигурените граждани, проф. Балтов обясни, че спешната помощ се поема на 100% от здравното министерство и освен това, има фонд за хора без абсолютно никакви финансови възможности, предоставен от социалното министерство, който най-вероятно той ще остане да действа.

Проф. д-р Асен Балтов, директор на "Пирогов": Набирането на хора, които ще влязат в съответния фонд - по никакъв начин няма да има делене.
Светла Несторова, Асоциация на българските застрахователи: Държавата играе ролята на осигурител и парите са там. Ние няма да имаме право да отказваме, да тарифираме различно, солидарният принцип ще бъде спазен.

Най-много ме притеснява основният пакет - какво ще съдържа и за какво ще се харчи публичният ресурс, допълни Несторова.

Днес беше представена една рамка, мисля че още никой няма детайлите, включително и министърът. Отвори се нова врата, но предстои много работа и това не го виждам да стане по-рано от 2021 г, това е едно оптимистично виждане, каза в заключение проф. Балтов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор
ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор
Полицията иззе бойна ракета при операция срещу крайни екстремисти в Италия
Полицията иззе бойна ракета при операция срещу крайни екстремисти в Италия