НОВИНИ

ВСС ще проверява магистратите с влогове в КТБ

ВСС ще проверява магистратите с влогове в КТБ. Етичната комисия се е самосезирала след публикуването на списъците от синдиците на затворената банка. Ще се изиска актуален списък от синдиците на КТБ и информация от Сметната палата. На днешното заседание съветът прие и пакет от мерки, с които да отговори на препоръките от Евродоклада.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
14:47, 11.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас
всс проверява магистратите влогове ктб

Ако се установят разминавания в декларациите на действащи магистрати, членове на ВСС и инспектората - може да последват дисциплинарни производства. Шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров коментира, че КТБ не бива да се нарича "банката на съдебната власт", защото в нея влогове имали много политици, бивши членове на изпълнителната власт и техни роднини. Той не каза лично какъв влог има, но бил много по-малък на фона на публикуваните и не бил в КТБ.

Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия на ВСС
"Право на личен избор е кой къде ще си държи спестяванията. Факт е, че се внушава, че най-големите влогжители с най-големи суми са магистрати, което определено не е вярно".
Соня Найденова, член на ВСС
"Да ви кажа не съм сравнявала процентно - магистрати и немагистрати, на мен ми се струва пресилено да казваме банката на съдебната власт".

Членовете на съвета Васил Петров и Румен Георгиев, които фигурират с влогове за около 200 хиляди лева в списъка с вложители в КТБ отказаха коментар. Шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров каза, че не е обсъждал въпроса с тях, но ще бъдат проверени. Той не отговори дали е обичайно един магистрат да събере суми от порядъка на 7- 800 хиляди лева.

Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия на ВСС
"Човекът може да си е продал нещо, да има имоти от реституцията, жена му може да се занимава с бизнес, това може да е продал нещо да има имоти от реституция. Това са големи суми, впечатляващи суми са, но какъв е произходът на средствата ние не знаем".

Потърсихме магистрати от списъка за коментар. Прокурорът от Стара Загора Митко Игнатов писмено ни отговори, че цифрите срещу името му, не са няколко депозита, а движение през годините на една увеличаваща се сума. Най-голямата спестена сума е на последния ред, а не сбор от всички изброени. Игнатов посочва, че е депозирал в КТБ заради изгодната лихва и даже е събрал на едно място и спестяванията на родителите си, които били крупни земеделци и животновъди. Прокурорът заявява, че фокусът некоректно се насочва към хора като него - от политици, които искали да се замажат истинските причини за израстването и поддържането на една финансова пирамида.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертвите от земетресението в Тайван станаха 59, в неизвестност са 76 души
Жертвите от земетресението в Тайван станаха 59, в неизвестност са 76 души
Внесен е първият вот на недоверие към кабинета Борисов 2
Внесен е първият вот на недоверие към кабинета "Борисов" 2