От вчера българската агенция по безопасност на храните се активизира, започна проверки в птицеферми и предприятия и почти веднага е открита втора партида яйчен прах от Германия с фипронил - общо 500 кг. Почти цялото количество е намерено в склада на фирма-получател в София. От останалите 93 кг яйчен жълтък на прах са произведени около 12 хиляди и 500 кг сладолед, които са изтеглени от пазара. Зоя Велинова потърси отговор на въпроса защо нашата агенция не се задейства по-рано, а седмици наред повтаряше ,че няма данни за яйца, яйчен прах и продукти с фипронил у нас, докато почти навсякъде в Европа колегите им откриваха такива.
Заразената партида от яйчен прах с фипронил е открита в склада на същата фирма-производител на сладолед в София. От цялото количество - 500 кг , 407 кг веднага са унищожени. С останалите 93 кг. са произведени близо 13 хил. кг сладолед, който е изтеглен от пазара.
От Агенцията отново увериха, че опасността за потребителите е минимална.
Камен Николов - Областна дирекция по безопасност на храните, София град: Вложеният яйчен прах в сладоледа и майонезата е в изключително малки количества - 0.9 грама на 100 грама продукт. Абсолютно минимален риск за потребителя. И двата продукта - майонеза и сладолед, не се консумират всеки ден в големи количества и затова няма риск.
Потребителите обаче са притеснени от новината за поредна партида заразен с фипронил яйчен прах.
Имам четири внучета. Естествено, че съм притеснена.
Лично аз не се притеснявам много. Смятам, че темата е малко преекспонирана и не трябва да предизвиква такова притеснение, каквото се опитват да ни внушат.
Трябва да се каже в кои марки продукти се намират тези вещества, за да се ориентират хората. Знам , че е зле за производителите, но обществото трябва да е информирано за това.
От Агенцията по храните обаче и днес не съобщиха името на софийската фирма, внесла заразения яйчен прах. По закон нямали право.
А на въпрос на БНТ защо проверките на инспекторите са започнали над 20 дни, след като избухна скандалът в Европа, отговорът бе, че първият сигнал за наличие на заразен яйчен прах в България по системата за бързо оповестяване е пристигнал на 18 август, а заповедта на директора на агенцията за започване на проверките е след 4 работни дни - от 25 август.