НОВИНИ

Вучич: Нямам нищо против протестите

Сърбия завършва годината с многохилядни протести в Белград срещу президента Александър Вучич с обвинения за диктатура и корупция. Няма изгледи това да застраши властта му, а самият Вучич каза, че е готов да провери популярността на своята партия на предсрочни избори.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:46, 30.12.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
Александър Вучич, президент на Сърбия: Нямам нищо против протестите, нека всеки да говори каквото иска. Може да се преброят точно участниците, каквото и да казват. Но не в това е същината. Същината идва с изборите, когато хората гласуват за програми. Ако искат избори, ще ги има. Ако не искат - добре. И да искат митинги, протести, поддържам това.

Четвъртият протест през последните седмици изведе хиляди сърби на шествие в Белград с искания за свобода на медиите и спиране на нападенията срещу журналисти и опозиционери. В протестите участват привърженици на блока "Съюз за Сърбия", в който влизат около 30 опозиционни партии и организации.

Вук Йеремич, лидер на Народна партия: Хората са на улицата, защото им омръзна от несправедливост, корупция и насилие. Днес, в Сърбия, не може да се пребориш с такива неща чрез институциите, защото те не работят.

Опозиционните формации още не са решили дали да се явят заедно на избори. Дори да го направят, ще получат едва 15% от гласовете, сочат последните социологически анкети.

При евентуални избори сега, Сръбската прогресивна партия на президента Вучич би изпреварила всички над 53% от гласовете. Следващите редовни парламентарни избори са през 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонт на ремонта през 2018 г. за София и столичани
"Ремонт на ремонта" през 2018 г. за София и столичани
Путин изпрати новогодишен поздрав до Тръмп
Путин изпрати новогодишен поздрав до Тръмп