НОВИНИ

Нов мащабен протест срещу управляващите в Сърбия

Пореден мащабен протест срещу управляващите в Сърбия. Хората искат промяна, свободни медии и гарантиране на правата им. Президентът Александър Вучич е готов за предсрочни избори, но опозицията заяви, че ще ги бойкотира.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:05, 30.12.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

За четвърти път хиляди сърби се включиха в мирен марш по улиците на Белград. Те изразиха недоволството си от президента Александър Вучич и управляващата Сръбска Прогресивна партия. Множеството скандираше антиправителствени лозунги и настоя за промяна.

Вик Йеремич: "Хората са по улиците, защото им писна от несправедливостта, от корупцията, от насилието, омръзна им да ги изнудват. Днес в Сърбия не можеш да се справиш с институциите, защото те почти не действат. Ето защо сме толкова много!"
Биляна Николич: "Най-накрая нещо ще се промени в тази държава!"
;

Повечето от протестиращите са привърженици на Алианса за Сърбия - обединение на 30 опозиционни партии и формации. Според тях Вучич е автократ, а партията му е корумпирана. Обвинения, които държавният глава яростно отрича. По-рано през седмицата Вучич заяви, че няма да изпълни исканията дори и 5 милиона сърби да излязат по улиците.

По време на снощния протест обаче, той даде интервю за про-правителствена телевизия и заяви, че е готов да обсъди исканията на опозицията. На влизане в сградата на медията група протестиращи го освиркаха. Това са първите мащабни антиправителствени протести в Сърбия от 2000 година насам, когато от власт беше свален тогавашният президент на Югославия Слободан Милошевич.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианският парламент одобри бюджета за 2019 година
Италианският парламент одобри бюджета за 2019 година
Италианските депутати одобриха бюджета за 2019 г. с вот на доверие
Италианските депутати одобриха бюджета за 2019 г. с вот на доверие