НОВИНИ

Вучич обсъди косовския въпрос с патриарх Ириней

Сръбският президент Александър Вучич се срещна с патриарх Ириней и членовете на Светия синод на Сръбската православна църква /СПЦ/. На срещата участваха премиерът Ана Бърнабич и министърът на външните работи Ивица Дачич.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:31, 10.03.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света
вучич обсъди косовския въпрос патриарх ириней

Основна тема в разговора, който продължи около час в сградата на Патриаршията, бе положението в Косово и преговорите между властите в Белград и Прищина. "Положението в Косово става все по-трудно, но е много важно църквата и държавата да бъдат на една и съща страна... Много е важно да имаме еднакво мнение по този проблем и начините за реагиране. Според мен подобни срещи са много важни и необходими, и в бъдеще трябва да се провеждат по-често", каза Ириней след срещата.

Вучич съобщи, че е "информирал патриарха и членовете на Светия синод за опасността от приетата косовска платформа за преговорите със Сърбия". Според него "Прищина предпочита предизвикването на кризи, а не решаването на проблемите". "Обяснихме на патриарха какви са опасностите и колко е трудна ситуацията, в която се намира днес Сърбия. Някои хора се надяваха, че ускореният икономически ръст на Сърбия и нейното огромно желание за напредък, ще накара Сърбия да забрави за своя народ и държава. Тези хора доста грозно сгрешиха. Ние и в трудни обстоятелства ще продължим да ускоряваме развитието на Сърбия, но в нито един момент няма да изоставим нито народа си в Косово, нито държавата си", каза от своя страна Вучич и добави: Ако това са вашите условия за диалог, няма да си губим времето. Диалог, в който Сърбия трябва да признае независимостта, да се създаде Трибунал, който да осъди сърбите, да дадем посолства и имущество, нашите икони и културното си наследство...Какво става с Вас хора, какво сте пили? Има ли поне малко рационалност при вас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще си сътрудничи с Алтайския край в туризма
България ще си сътрудничи с Алтайския край в туризма
Очаква ли ни нова технологична революция?
Очаква ли ни нова технологична революция?