НОВИНИ

Вулканична активност и мощно земетресение на Хаваите

Серия от природни бедствия на Хаваите - изригването на вулкана КиЛауеа беше последвано от мощни земни трусове. Извиращата от улиците лава унищожи няколко къщи, а хиляди хора са евакуирани. Невероятно е заради мащаба, но бедствието не взе жертви.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:31, 05.05.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Земетресение със сила 6,9 по Рихтер. Най-силното в Съединените щати от повече от 40 години насам. Следват още няколко вторични труса. Временно прекъсва електричеството. Нивото на океана се покачва с около 40 см., но няма издадено предупреждение за цунами.

Близо 2000 души са принудително евакуирани.

Гари Макмилан, местен жител: Не знаехме кога ще изригне и не бяхме напълно подготвени. Просто събрахме най-необходимите вещи и тръгнахме набързо.

От четвъртък местните живеят в постоянен страх от нестихващото изригване на вулкана Килауеа - един от най-активните в света. През последните 35 години той периодично бълва пепел и лава, но сегашното му изригване е по-силно, отколкото мнозина са виждали.

;

Изпепелени са няколко къщи, на места лавата извира дори от пукнатините на асфалта и се издига на височина 30 метра. Жителите на засегнатия район са предупредени да не се връщат по домовете си, докато обстановката не се нормализира. Отчитат се и опасно високи нива на серен диоксид във въздуха. Кога природата ще позволи на Хаваи да си отдъхнат - учените няма как да прогнозират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът даде срок от месец и половина ще се мести ли трасето на АМ „Струма“
Премиерът даде срок от месец и половина ще се мести ли трасето на АМ „Струма“
Масови протести срещу президента Путин в десетки градове на Русия
Масови протести срещу президента Путин в десетки градове на Русия