НОВИНИ

Забраняват Ден на буркините в частен аквапарк във Франция

Организирането на Ден на буркините - ислямски бански костюм - в частен аквапарк в Южна Франция, породи вълна от протести и местни народни избраници настояха за отмяна на проявата.

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 05.08.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Организатор на Деня на буркините е женската асоциация Смайл 13, която действа в бедните северни квартали на Марсилия. Тя е наела местен аквапарк и възнамерява да проведе мероприятието там на 10 септември. Тогава посетителките на аквапарка трябва да дойдат, облечени с буркини - бански, който прикрива тялото им от гърдите до коленете. В Деня на буркините в аквапарка ще бъдат допускани само момчета до 10 години.

Нисрин Самали, учителка: "Ще се радвам, ако хората започнат да бъдат по-отворени към такива неща. Не разбирам как пречим на другите, като просто сме по-облечени от тях."

Кметът на предградието Пен-Мирабо, в което се намира аквапаркът, обяви, че ще предприеме стъпки за забрана на проявата с мотива, че тя може да доведе до проблеми с обществения ред. Според него, организирането на подобна проява може да се възприема за провокация в настоящия контекст. Представители на социалистите също призоваха за анулиране на Деня на буркините.

Нисрин Самали, учителка: "Нашата религия изисква определена скромност по отношение на показността на женското тяло. Нашите костюми обаче най-често се посрещат от намръщени лица в обществените басейни. Сега се опитват да ни забранят частно събиране. Това е много тъжно."

Носенето на ислямски дрехи на обществени места не се гледа с добро око във Франция. В учебните заведения и в държавните учреждения там е забранено носенето на ислямско було. Появата на буркини и на хиджаби в колекциите на модните марки беше критикувано през март от министърката за правата на жените Лоранс Росиньол, която съзря в това насърчаване към "затваряне на женското тяло".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Международния ден на бирата
Отбелязваме Международния ден на бирата
​Италиански сенатор беше арестуван по подозрение във връзки с мафията
​Италиански сенатор беше арестуван по подозрение във връзки с мафията