НОВИНИ

Заев: Очаквам посещението на премиера Ципрас в Скопие

Македонският премиер Зоран Заев сподели подробности за първото посещение на гръцкия си колега в Скопие през март или април, за посещение на Атина с правителствения самолет на Република Северна Македония в интервю за Независимата балканска информационна агенция, което даде в кулоарите на Международната конференция за сигурност в Мюнхен.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:15, 16.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света
заев очаквам посещението премиера ципрас скопие

„Сега официално сме Северна Македония. Сменихме много символи в цялата страна и разбира се очакваме първото посещение на Алексис Ципрас, може би през март или април, когато е най-удобно за него. След това ще посетя Атина. Често ходя до Солун и със сигурност ще го посетя отново. Но в Атина ще дойда за първи път с правителствен самолет, на който ще напише "Република Северна Македония", за да покаже на нашите приятели от Гърция, от гръцката Македония, че се придържаме към споразумението и искаме приятелски отношения с южната ни съседка,“ заяви Заев.

Заев говори и за наградата, която довечера ще получи заедно с гръцкия си колега Алексис Ципрас за приноса им в разрешаването на спора между двете страни и подписването на Договора от Преспа.

„За мен е голяма чест да получа тази награда от Мюнхенската конференция за сигурност, една от най-важните световни конференции. Важно е, че сме положителен пример, който показва на света, че чрез европейски практики и нагласи могат да се постигнат споразумения, дори и по чувствителни въпроси като името на дадена страна, особената идентичност на двете страни и как се изграждат приятелства за бъдеще, отваряйки врати за новото поколение, за нашите деца,“ подчерта македонският премиер.

Той добави, че иска да реализира проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата, да отвори нови гранични пунктове, "за да могат нашите граждани да пътуват до Егейско море, а гръцките граждани да дойдат за бизнес".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срути се част от сграда на университет в Санкт Петербург
Срути се част от сграда на университет в Санкт Петербург
Майкъл Пенс поздрави България за направеното на всички нива
Майкъл Пенс поздрави България за направеното на всички нива