Захариева: През март трябва да има решение за Северна Македония и Албания

През март Европейският съвет трябва да вземе решение дали да започне преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания. Това каза днес в Брюксел вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва в заседание на Съвета на външните министри от ЕС. Основна тема на срещата днес бяха отношенията между Европейския съюз и Африка. За първи път Съветът се ръководеше от новия върховен представител по въпросите на сигурността на външните работи Жозеп Борел.Още от кореспондента ни в Брюксел Д. Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:55, 09.12.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Екатерина Захариева припомни, че Франция е предложила нова методология за разширяването, която обаче тепърва трябва да се обсъжда от държавите членки и това може да отнеме много време. Затова част от външните министри от ЕС настояват решението за начало на преговори на членство със Северна Македония и Албания да бъде взето през март.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Обединихме се, че това трябва да се случи март месец. Предстоят избори - не само в Северна Македония, но и в Сърбия и във Франция. Считаме, че Европейският съвет трябва да се върне към темата март месец по отношение на двете държави.

Захариева коментира и предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с контрола върху главния прокурор.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Ние казахме, че този въпрос е много важен за българското общество и затова ние като правителство сме убедени, че е по-добре преди да приемем новия механизъм за разследване и контрол върху главния прокурор да чуем мнението на експертите от Венециалнската комисия. Но ние не сме задължени да правим това. Това беше инициатива на правителството, на правосъдния министър и на премиера.

Външният министър допълни, че Борисов е изпратил и писмо до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, в което я информира за предложените промени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Добра година - Теодор Ушев
"Добра година" - Теодор Ушев
Започва благотворителна кампания за купуване на живи елхички
Започва благотворителна кампания за купуване на живи елхички