Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК

В Страсбург приключи гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. В няколкочасов оживен дебат днес германката представи своята визия за бъдещото на Европейския съюз. В нейна подкрепа са гласували 383 евродепутати. С това тя става първата жена председател на ЕК.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:38, 16.07.2019 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Емоционална реч на Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент в Страсбург. Екологична чиста Европа, минимална европейска работна заплата, равни права на жените и мъжете, ратифициране на Истанбулската конвенция от целия ЕС, нова политика за миграцията, спазване на принципите на правовата държава. Това са само част от акцентите в бъдещите планове на Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен - кандидат за председател на ЕВропейската комисия: Трябва открито да говорим за насилието. Една от всеки пет жени е била жертва на насилие в ЕС. Европейският съюз трябва да приеме Истанбулската конвенция.

Европейската народна партия обяви категорична си подкрепата си за фон дер Лайен. Някои евродепутати все пак са скептични.

Радан Кънев - евродепутат от Демократична България/ЕНП: Това, което не съм убеден, но за мен е определящо е, че въпреки тази силна федерална визия за ЕС на Урсула фон дер Лайен, нямаме яснота какви мерки, какви политики в правосъдната сфера тя ще приложи.

Според Андрей Ковачев депутатите от ГЕРБ подкрепят Фон дер Лайен, с изключение на позицията ѝ за Истанбулската конвенция.

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Много ясно трябва да се каже, че каква е позицията на председателя на ЕК е важно, но тази тема не зависи от ЕК.

Групата на социалистите и демократите е разделена. Италианците и испанците ще подкрепят германката, но германците - не. Иво Христов също е против избирането ѝ.

Иво Хрисов - евродепутат от БСП/Социалисти и демократи: Като българи ние знаем колко струват политически намерения преди гласуване, така че аз не виждам основание да бъде подкрепена.

Либералите вероятно ще подкрепят Фон дер Лайен. С определени условия.

Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/Обнови Европа: Вече не е актуално да се говори за скорости, а за двойни стандарти - това се видя и при пакета мобилност и при храните и бялата техника. Това е отношение и моят въпрос е какво възнамерява да направи по този проблем.

Разделена е и групата на консерваторите и реформистите. Поляците от "Право и справедливост" подкрепят германката, а останалите - не.

Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти: Има възможност да получи около 30 гласа от нашата група, които може да са решаващи за избирането ѝ.

Зелените и крайнолевите също са против. Крайнодесните също, но самата Фон дер Лайен обяви, че не иска тяхната подкрепа. А на Найдъл Фараж от партията Брекзит каза, че от такива като него ЕС може и да се откаже.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БНТ ви кани на Кино под звездите с Ага
БНТ ви кани на "Кино под звездите" с "Ага"
Асоциациите на свиневъдите искат извънредно положение заради АЧС
Асоциациите на свиневъдите искат извънредно положение заради АЧС